Η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέπεμψε τον Τραμπ για καθαίρεση

Από το Kappa Newsdesk

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών ένας Πρόεδρος βρίσκεται κατηγορούμενος για δεύτερη φορά, μετά την υπερψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων του κατηγορητηρίου κατά του Ντόναλντ Τραμπ για υποκίνηση στάσης κατά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Δέκα Ρεπουμπλικανοί βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση καθαίρεσης που υπέβαλαν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, δίνοντας έτσι άνετη πλειοψηφία 232 ψήφων, έναντι 197 βουλευτών που ψήφισαν κατά. Πρόκειται επίσης για την πλέον σύντομη κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης κατηγορητηρίου κατά εν ενεργεία Προέδρου που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ. Η πρόταση κατατέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης και η απόφαση της Βουλής βγήκε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης.

Μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν η δίκη στη Γερουσία

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία που προβλέπεται στο Κονγκρέσο, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι θα πρέπει να παραδώσει επίσημα το κατηγορητήριο στην ηγεσία της Γερουσίας για να οριστεί η ημερομηνία και οι διαδικασίες διεξαγωγής της σχετικής δίκης. Η Γερουσία όμως έχει διακόψει τις εργασίες της μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, μια ημέρα πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως 46ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ αρνήθηκε να συγκαλέσει εκτάκτως την Γερουσία πριν τις 19 Ιανουαρίου για να ξεκινήσει η δίκη και να ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη της θητείας του Τραμπ και έτσι η δίκη θα διεξαχθεί μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Για να καταδικαστεί ο Τραμπ και να καθαιρεθεί έστω και μετά τη λήξη της θητείας του απαιτείται πλειοψηφία δυο τρίτων στη Γερουσία, ήτοι 17 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές από τους 50 θα πρέπει να καταδικάσουν τον Ντόναλντ Τραμπ. Εάν καταδικαστεί τελικά ο Τραμπ, θα είναι η πρώτη καταδίκη και καθαίρεση Προέδρου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει τρεις δίκες Προέδρων στη Γερουσία. Η πρώτη φορά ήταν κατά του Άντριου Τζόνσον το 1868, η δεύτερη κατά του Μπιλ Κλίντον το 1998 και η τρίτη κατά του Τραμπ το 2019. Και τις τρεις φορές οι κατηγορούμενοι Πρόεδροι αθωώθηκαν.

Εάν τελικά καταδικαστεί και καθαιρεθεί ο Τραμπ, η Γερουσία μπορεί με νέα ψηφοφορία και με απλή πλειοψηφία να αφαιρέσει ισοβίως τα πολιτικά δικαιώματα του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών. Η ηγεσία των Δημοκρατικών έχει δηλώσει πως σκοπεύει οπωσδήποτε να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, εάν τελικά καταδικαστεί και καθαιρεθεί ο Τραμπ, καθώς θεωρούν ότι έχει προσβάλει ανεπανόρθωτα το δημοκρατικό πολίτευμα.

Τραμπ: Καταδικάζω απερίφραστα τη βία που είδαμε στις 6 Ιανουαρίου

Λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα μέσα από τον λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter, όπου αναφέρει πως καταδικάζει “απερίφραστα τη βία που είδαμε στις 6 Ιανουαρίου” και καλεί τους οπαδούς του να μην προβούν σε καταλήψεις κτηρίων ή βίαιες ενέργειες την ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου. Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναφέρεται καθόλου στη διαδικασία καθαίρεσής του από το Κονγκρέσο, ούτε επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς ότι οι εισβολείς στο Καπιτώλιο ήταν οπαδοί του αντιφασιστικού κινήματος και όχι δικοί του οπαδοί.