Ακάρ: “Προβληματική” η ακύρωση της προμήθειας των S-400, θέλουμε τα F-35

Από το Kappa Newsdesk

Τη διάθεση της Τουρκίας για επίλυση της έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και την ακύρωση της προμήθειας των μαχητικών F-35 εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Ο Ακάρ επανέλαβε τη γνωστή θέση της τουρκικής Κυβέρνησης πως η απόκτηση των S-400 ήταν αναγκαία για την Τουρκία, καθώς δεν έλαβαν τις κατάλληλες απαντήσεις ΗΠΑ και Γαλλία-Ιταλία σε ζητήματα όπως το κόστος, η μεταφορά τεχνολογίας, οι όροι πληρωμής, η παράδοση και η παραγωγή. Πρόσθεσε δε πως η διαδικασία προμήθειας της πρώτης συστοιχίας των S-400 έχει ολοκληρωθεί και πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις για μια δεύτερη συστοιχία.

“Ας συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ για να επιλύσουμε το πρόβλημα με διάλογο”

Ο Τούρκος Υπουργός επανέλαβε επίσης ότι τα ζητήματα που θέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη χρήση των S-400 μπορούν να επιλυθούν με διάλογο. “Ας συνεργαστούμε”, είπε ο Ακάρ και πρόσθεσε πως οι δυο χώρες μπορούν να κάνουν πολλά πρόγματα για το κοινπο όφελος, τόσο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όσο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. “Οι απειλές όμως δεν ταιριάζουν σε συμμάχους και οι κυρώσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές”, τόνισε ο Ακάρ, λέγοντας ότι “όσο υπάρχει πείσμα, η ένταση θα συνεχίζεται”.

“Να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα των F-35”

Ο Ακάρ έθιξε επίσης το ζήτημα του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής και προμήθειας των μαχητικών F-35, λέγοντας πως με το συγκεκριμένο ζήτημα “έχει χαθεί πολύς χρόνος και ενέργεια. Η διακοπή της συνεργασίας προκάλεσε σοβαρά προβλήματα. Η κρίση εμπιστοσύνης όμως μπορεί να είναι πολύ πιο καταστροφική. Μπορεί να μεταφερθεί από γενιά σε γενιά αυτό το εμπόδιο. Στο περιβάλλον που βρισκόμαστε, η συμμαχία [ΗΠΑ-Τουρκίας] δεν πρέπει να καταστραφεί ή να απαξιωθεί”, είπε ο Ακάρ. “Είμαστε αντίπαλοι τώρα; Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτήν την απόφασή τους και να προχωρήσουν στην ομαλοποίηση των σχέσεών μας κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Μπάιντεν”.

“Θέλουμε και τους Patriot και τους SAMP-T”

Ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε πως η Τουρκία εξακολουθεί να επιθυμεί την προμήθεια των αντιεροπορικών συστημάτων Patriot από τις ΗΠΑ και SAMP-T από Γαλλία & Ιταλία. Ο διάλογος με τις ΗΠΑ για τους Patriot έχει διακοπεί αλλά αναμένουμε να ξαναρχίσει, είπε ο Ακάρ και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία όταν η άλλη πλευρά προσφεύγει σε κυρώσεις και απειλητική γλώσσα. Για τους SAMP-T ο Ακάρ διευκρίνησε πως οι διαπραγματεύσεις με την Γαλλία και την Ιταλία έχουν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας αλλά συνεχίζονται.

Αμερικανός πρέσβης: “Δεδομένες οι κυρώσεις, μπορεί και να διευρυνθούν”

Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη του εκτελεστικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Τουρκίας με τον πρέσβη των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ [8/1/2021]

Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού έρχονται δυο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση δηλώσεων του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, κατά τη διάρκεια κλειστής τηλεδιάσκεψης με το εκτελεστικό συμβούλιο του Αμερικανοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο Αμερικανός διπλωμάτης φέρεται να μίλησε με ξεκάθαρα λόγια για το καθεστώς των αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία, λέγοντας πως είναι στοχευμένες και πως είναι τετελεσμένες και πως δεν γίνεται να ακυρωθούν, καθώς ψηφίστηκαν και από το Κονγκρέσο με τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Ο Σάτερφιλντ μάλιστα ανέφερε πως οι κυρώσεις ενδέχεται να διευρυνθούν, καθώς η τουρκική Κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει εδώ και 14 μήνες σε συγκεκριμένα ερωτήματα που της έχει θέσει η αμερικανική πλευρά.