Μπάιντεν: “Σχέδιο Σωτηρίας της Αμερικής” ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Από το Kappa Newsdesk

Ένα γιγαντιαίο οικονομικό “Σχέδιο Σωτηρίας της Αμερικής” ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο εκλεγμένος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, λέγοντας πως η χώρα έχει άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της όξυνσης της πανδημίας και να βοηθηθούν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι άνεργοι που πλήττονται δραματικά από την κρίση.

Σχέδιο μαζικών εμβολιασμών και ενίσχυση του συστήματος υγείας

Ο Μπάιντεν ανέφερε πως βασικός στόχος των πρώτων 100 ημερών της Προεδρίας του θα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας με δραματική αύξηση των ρυθμών των εμβολιασμών και ενίσχυση του συστήματος υγείας με την πρόσληψη 100.000 γιατρών και νοσηλευτών. Η ομάδα του εκλεγμένου Προέδρου θεωρεί ότι μπορούν να εμβολιαστούν 100.000.000 Αμερικανοί μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της Προεδρίας. “Πρέπει να κινήσουμε γη και ουρανό, να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Να κινητοποιήσουμε περισσότερες ιατρικές μονάδες να βάλουν εμβόλια στους ανθρώπους, να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και να τα διαθέσουμε το συντομότερο δυνατόν”, είπε ο εκλεγμένος Πρόεδρος και προανήγγειλε νέα εμβολιαστικά κέντρα σε επίπεδο δήμων και κινητές μονάδες εμβολιασμών για τις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόουμ Πάουελ δήλωσε την Πέμπτη πως η πιο σημαντική οικονομική πολιτική αυτή την στιγμή για τη χώρα είναι η πολιτική ενίσχυσης του συστήματος υγείας, καθώς τα κρούσματα και οι νεκροί βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και η έξαρση της πανδημίας έχει γονατίσει την οικονομική δραστηριότητα.

Genesis Nursing Home Vaccinations
Εμβολιασμός σε γηροκομείο στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών [Φωτό: Maryland Governor’s Office/Flickr]

1.400 δολάρια έκτακτο βοήθημα και 400 δολάρια την εβδομάδα στους ανέργους

Ο Μπάιντεν δήλωσε πως θα προτείνει προς έγκριση στο Κονγκρέσο ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των ανέργων αλλά και των δήμων που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη σημαντική πτώση των δημοσίων εσόδων. Το “Σχέδιο Σωτήριας της Αμερικής” φτάνει τα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια και έρχεται να προστεθεί το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ύψους 892 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ενέκρινε το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα ο Μπάιντεν σχεδιάζει νέο έκτακτο βοήθημα για όλους τους Αμερικανούς ύψους 1.400 δολαρίων, το προστίθεται στο έκτακτο βοήθημα των 600 δολαρίων που ενέκρινε ήδη το Κονγκρέσο. Επίσης προτείνεται η αύξηση του εβδομαδιαίου επιδόματος ανεργίας στα 400 δολάρια από 300 δολάρια. Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται ένα πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων ύψους 175 δις και ένα πρόγραμμα καθαρών επιδοτήσεων ύψους 15 δις.

Παράλληλα ο Μπάιντεν προτείνει την μαζική ενίσχυση πολιτειών και δήμων με ποσό ύψους 350 δισεκατομμύρων δολαρίων, καθώς οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν αναγκαστεί να απολύσουν περίπου 1,3 εκατομμύρια υπαλλήλους λόγω της κρίσης και να περιορίσουν δραματικά τα δημόσια έργα.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος προτείνει επίσης τη δραματική αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα, από 7, 25 δολάρια που είναι σήμερα, όπως και την αύξηση των φοροαπαλλαγών για οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

Θετικές οι αντιδράσεις των αναλυτών αλλά και ανησυχία για το κόστος

Οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι αντέδρασαν γενικά με θετικό τρόπο στις ανακοινώσεις του Μπάιντεν, θεωρώντας ότι όντως η αμερικανική οικονομία χρειάζεται μια σημαντική ενίσχυση για να ανταπεξέλθει στις υφεσιακές πιέσεις. Εάν το σχέδιο εγκριθεί ως έχει, τότε η συνολική δημοσιονομική στήριξη της αμερικανικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης θα φτάσει τα 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί περίπου με το ένα τέταρτο του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο οικονομολόγος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s Ράιαν Σουίτ δήλωσε στο Reuters πως το συνολικό δημοσιονομικό πακέτο είναι αρκετά μεγάλο για αναπληρώσει τις απώλειες από την ύφεση του 3ου τριμήνου του 2020.

Υπάρχουν όμως και ανησυχίες στους αναλυτές και τους επενδυτές, καθώς υπάρχουν ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και την αποπληρωμή αυτών των ποσών. Ήδη εδώ και μέρες οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σημειώνουν σημαντική άνοδο, καθώς οι αγορές προεξοφλούν την έκδοση νέου χρέους από την Κυβέρνηση Μπάιντεν. Κάποιοι επενδυτές δε ανησυχούν για πιθανές αυξήσεις φόρων και των επιτοκίων δανεισμού, που θα προκαλέσουν πιέσεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Ερωτηματικό η έγκριση του σχεδίου από τη Γερουσία

Το σχέδιο είναι πολύ πιθανό να υπερψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά η υπερψήφιση από τη Γερουσία δεν θα είναι ιδιαίτερα απλή. Παρότι οι Δημοκρατικοί αποκτούν από την ερχόμενη εβδομάδα την πλειοψηφία στη Γερουσία, λόγω της νίκης τους στις εκλογές της Τζόρτζια, δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν θα εγκριθεί ως έχει, καθώς υπάρχουν κάποιοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές που δεν βλέπουν με θετικό μάτι μια υπερβολική δημοσιονομική επέκταση και συνεπώς αύξηση του ελλείμματος και του χρέους.

Δείτε εδώ τις ανακοινώσεις του Τζο Μπάιντεν: