Ξεκινούν και πάλι οι συζητήσεις των στρατιωτικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Από το Kappa Newsdesk

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις  των στρατιωτικών κλιμακίων της Ελλάδας και της Τουρκίας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μετά τη διακοπή τους τον περασμένο Οκτώβριο λόγω της τουρκικής προκλητικής δραστηριότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η είδηση μεταδόθηκε το πρωί της Παρασκευής από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu και επιβεβαιώθηκε από ελληνική διπλωματική πηγή.

Σε αδράνεια η συμφωνία της 1ης Οκτωβρίου

Οι συζητήσεις των στρατιωτικών κλιμακίων είχαν ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου, μετά από πρωτοβουλία της Γερμανίας και του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γιένς Στόλτενμπεργκ, με σκοπό τη δημιουργία μιας απευθείας γραμμής επικοινωνίας ανάμεσα στα γενικά επιτελεία των δυο χωρών ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εμπλοκής λόγω ατυχήματος ή παρεξήγησης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως και μέτρα “deconfliction”, μείωσης της αντιπαράθεσης. Την 1η Οκτωβρίου η Συμμαχία ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο εφαρμογής αυτού του μηχανισμού, αλλά στην πράξη φαίνεται πως ο μηχανισμός δεν λειτούργησε, λόγω της απαίτησης της Τουρκίας να συμπεριλάβει και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ως προς τις πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, κάτι το οποίο η Αθήνα δεν αποδέχεται.

“Δεν δεχόμαστε διεύρυνση της ατζέντας”

Η ελληνική διπλωματική πηγή, με την οποία επικοινώνησε το Kappa News, ανέφερε πως “η Ελλάδα θα προσέλθει στις τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO για να συζητήσει με την Τουρκία μόνο για την 24ωρη γραμμή επικοινωνίας. Υπάρχουν πιέσεις για διεύρυνση της ατζέντας αλλά δεν δεχόμαστε κάτι τέτοιο προς το παρόν”, ανέφερε η διπλωματική πηγή.