Δημοσκόπηση CNN: Ο απόλυτος διχασμός της αμερικανικής κοινωνίας

Από το Kappa Newsdesk

Τον απόλυτο σχεδόν διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας ως προς τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα αποτυπώνει με δραματικό τρόπο δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Κυριακή το τηλεοπτικό δίκτυο CNN και την οποία πραγματοποίησε η εταιρεία ερευνών SSRS στο διάστημα 9 έως 14 Ιανουαρίου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών πιστεύει ότι υπήρξε εκλογική νοθεία

Η δημοσκόπηση απεικονίζει ξεκάθαρα τον απόλυτα αντίθετο τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι οπαδοί του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος την αξιοπιστία του αποτέλεσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου και τις ευθύνες του απερχόμενου Προέδρου Ντόναλντ για την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, ενώ το 99% των Δημοκρατικών πιστεύουν ότι η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές ήταν νόμιμη, μόλις το 19% των Ρεπουμπλικανών έχουν την ίδια άποψη και το 75% θεωρούν ότι ο Μπάιντεν δεν κέρδισε νόμιμα τις εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό του βαθμού επηρεασμού της κοινής γνώμης από τα επιχειρήματα του Τραμπ για εκλογική νοθεία ότι ένα ποσοστό 28% όσων αυτοπροσδιορίζονται ως “μετριοπαθείς” πιστεύουν το σενάριο της εκλογικής νοθείας. Στο σύνολο των ερωτηθέντων το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι υπήρξε εκλογική νοθεία βρίσκεται στο 32%, ενώ αρκετά χαμηλό (3%) είναι το ποσοστό όσων απαντούν ότι δεν γνωρίζουν.

Εντυπωσιακό επίσης είναι το ποσοστό των Ρεπουμπλικανών που θεωρούν που οι εκλογές εν γένει δεν εκφράζουν τη βούληση του αμερικανικού λαού. Το 57% δεν το πιστεύει καθόλου, ενώ ένα 18% το πιστεύει λίγο μόνο, ενώ μόνο ένα 10% πιστεύει “πολύ” ότι οι εκλογές αντικατοπτρίζουν τη βούληση του λαού. Αντιθέτως οι Δημοκρατικοί πιστεύουν στην πολιτική νομιμοποίηση των εκλογών σε ποσοστό 90% και μόνο ένα ποσοστό 3% έχει την αντίθετη άποψη. Τα ευρήματα αυτά μπορούν μερικά να εξηγηθούν από την πικρία που νιώθει η πλειοψηφία των οπαδών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος αλλά δεν παύουν να σηματοδοτούν ένα βαθύ ρήγμα στην πίστη των Ρεπουμπλικανών στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Η πλειοψηφία καταλογίζει ευθύνη στον Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Σημαντικές διαφορές παρουσιάζονται ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς και ως προς το ζήτημα των ευθυνών του Ντόναλντ Τραμπ για την εισβολή οπαδών του στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Όπως είναι αναμενόμενο, η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοκρατικών, σε ποσοστό 92%, θεωρεί ότι ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών φέρει “μεγάλη ευθύνη” για τα γεγονότα, ενώ μόνο το 1% θεωρεί ότι δεν φέρει καθόλου ευθύνη. Στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών, μόλις το 13% θεωρεί ότι ο ηγέτης τους φέρει “μεγάλη ευθύνη”, ενώ το 56% θεωρεί ότι ο Τραμπ δεν φέρει “καμία ευθύνη” και το 20% ότι φέρει “μικρή ευθύνη”. Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το ποσοστό όσων καταλογίζουν μεγάλη ευθύνη στον Τραμπ φτάνει στο 55%, ένα 10% θεωρεί ότι φέρει “σχετική ευθύνη”, ενώ το 24% θεωρεί ο Πρόεδρος δεν φέρει καμία ευθύνη.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη της δημοσκόπηση του CNN και της SSRS: