Κόντρα Ευρωπαϊκής Ένωσης-AstraZeneca για τις παραδόσεις των εμβολίων

Από το Kappa Newsdesk

Σε σοβαρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca έχει εξελιχθεί η αδυναμία της βρετανοσουηδικής εταιρείας να καλύψει τις ποσότητες εμβολίων κατά της COVID-19 που έχει δεσμευθεί προς την Ένωση για τον Φεβρουάριο και Μάρτιο, αλλά και το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η εταιρεία ενημέρωσε την Παρασκευή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα 27 κράτη-μέλη πως οι ποσότητες εμβολίων που θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα είναι τελικά μικρότητες κατά 61%, σε σχέση με τις ποσότητες που περιέχονται στη σχετική σύμβαση, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο η AstraZeneca αναμένει “πιθανότατα” να είναι μικρότερες κατά 50%. Έτσι η Ένωση αναμένεται να παραλάβει μέχρι τα τέλη Μαρτίου 31 εκατομμύρια δόσεις, σε σχέση με τις 80 εκατομμύρια δόσεις που προβλέπει η σύμβαση.

Η Κομισιόν αντέδρασε έντονα ζητώντας εξηγήσεις από την εταιρεία και αναφορά για το πόσες δόσεις έχουν παραχθεί και που έχουν κατευθυνθεί, καθώς η Ένωση έχει προχρηματοδοτήσει την παραγωγή του εμβολίου και τα 27 κράτη-μέλη αναμένουν με αγωνία να το παραλάβουν, αφού οι ποσότητες των δυο άλλων εμβολίων, της Pfizer/BioNTech και της Moderna, είναι πολύ μικρές για να καλύψουν τις ανάγκες. Το εμβόλιο βρίσκεται στα τελευταία στάδια έγκρισής του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), με την αρμόδια επιτροπή να συνεδριάζει την Παρασκευή για το θέμα της αδειοδότησης.

AstraZeneca: Η σύμβαση δεν περιέχει δεσμευτική ρήτρα για τις ποσότητες

Η φαρμακευτική εταιρεία ισχυρίζεται πως η σύμβαση που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιέχει δεσμευτική ρήτρα ως προς τις ποσότητες που θα παραδώσει στην Ένωση, αλλά αναφέρει πως “θα καταβληθεί η καλύτερη προσπάθεια” (“best effort”) για να παραδοθούν στις συμβατικούς χρόνους οι συγκεκριμένες ποσότητες. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό στην εφημερίδα La Repubblica, οι καθυστερήσεις προέκυψαν λόγω προβλημάτων στην παραγωγή του εμβολίου στα εργοστάσια της εταιρείας στο Βέλγιο και την Ολλανδία και πως “πρακτικά βρισκόμαστε δυο μήνες πίσω” στο πρόγραμμα παραγωγής.

Προς απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων από την ΕΕ

Σοβαρά ερώτηματα επίσης έθεσε η Κομισιόν ως προς το αν κατευθύνει η AstraZeneca προς τρίτες χώρες τις ποσότητες εμβολίων που παράγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά εάν δίνει προτεραιότητα στις παραδόσεις στην Βρετανία σε αντίθεση με τις χώρες της Ένωσης. Η εταιρεία απάντησε πως ολόκληρη η παραγωγή των εργοστασίων που βρίσκονται σε χώρες της ΕΕ προωθείται εντός της Ένωσης και δεν εξάγεται καμία ποσότητα. Ασαφές πάντως παραμένει το ερώτημα για το αν η AstraZeneca έχει υποχρέωση να καλύψει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις από τα εργοστάσιά της στη Βρετανία. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση, καθώς με αφορμή το Brexit η εταιρεία έχει διαχωρίσει οργανωτικά και νομικά τη λειτουργία των εργοστασίων στη Βρετανία από τα εργοστάσια που διατηρεί σε χώρες της ΕΕ.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανακοίνωση επίσης πρόταση της Κομισιόν για την υιοθέτηση ενός συστήματος παρακολούθησης της πορείας των εμβολίων από την παραγωγή τους έως τους τελικούς προορισμούς και τη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων για την εξαγωγή τους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η γερμανική Κυβέρνηση έσπευσε να υιοθετήσει την πρόταση της Κομισιόν, με τον Γερμανό Υπουργό Υγείας Γιένς Σπαν να δηλώνει: “Μπορώ να καταλάβω να υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή αλλά αυτά θα πρέπει να επηρεάζουν όλους στον ίδιο βαθμό. Δεν πρόκειται διαδικασία τύπου ‛Η Ευρώπη πρώτα’ αλλά για τη διασφάλιση δίκαιου επιμερισμού. Είναι λοιπόν λογικό να υπάρξουν όρια στις εξαγωγές των εμβολίων”.

Τηλεδιάσκεψη χωρίς αποτέλεσμα

Και ενώ κατά τη διάρκεια της Τετάρτης υπήρξε σύγχυση ως προς το αν η AstraZeneca θα συμμετείχε στην προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της συντονιστικής επιτροπής της Κομισιόν για τα εμβόλια, τελικά η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς όμως και πάλι η εταιρεία να δίνει σαφείς απαντήσεις για τις παραδόσεις των εμβολίων και το χρονοδιάγραμμα. Η Επίτροπος Κυριακίδου δήλωσε πως το κλίμα της συνάντησης ήταν μεν “εποικοδομητικό” αλλά η εταιρεία συνεχίζει να μην παρέχει σαφείς απαντήσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων. “Ζητούμε ένα σαφές πλάνο από την AstraZeneca για τις άμεσες παραδόσεις των ποσοτήτων των εμβολίων που έχουμε δεσμεύσει για το πρώτο τρίμηνο. Θα συνεργαστούμε με την εταιρεία για να βρούμε λύσεις και να παραδώσουμε εμβόλια ταχύτατα στους Ευρωπαίους πολίτες”, ανέφερε η Κυριακίδου.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις της Επιτρόπου Κυριακίδου πριν από την τηλεδιάσκεψη: