Τουρκική επιχείρηση κατά του PKK στο βόρειο Ιράκ με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα

Από το Kappa Newsdesk

Ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία “Νύχι αετού 2” (“Pençe Kartal-2”) στο βόρειο Ιράκ, που είχε στόχο ορεινά κρησφύγετα της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης PKK, και η οποία απέφερε αμφιλεγόμενα αποτελέσματα καθώς σκοτώθηκαν 13 Τούρκοι όμηροι της οργάνωσης και 3 Τούρκοι στρατιώτες.

Η επιχείρηση είχε ξεκινήσει τα ξημερώματα της Τετάρτης με βομβαρδισμούς απόκρημνων περιοχών στο όρος Γκάρα του ιρακινού Κουρδιστάν, περίπου 25 χιλιόμετρα από τα τουρκο-ιρακινά σύνορα, και συνεχίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης με αερομεταφορά μέσω στρατιωτικών ελικοπτέρων ειδικών μονάδων του τουρκικού στρατού, οι οποίες περικύκλωσαν μια περιοχή 75 τετραγωνικών χιλομέτρων. Ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Γκιουλέρ μετέβησαν το Σάββατο στα τουρκοιρακινά σύνορα για να επιθεωρήσουν τις τουρκικές δυνάμεις από το κέντρο επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στην περιοχή.

Νεκροί 13 Τούρκοι όμηροι του PKK

Στην τουρκική επιχείρηση κατά του PKK φαίνεται πως συνέδραμαν αμερικανικά κατασκοπευτικά drones, ενώ φέρεται να είχε την έγκριση της τοπικής Κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν, η οποία είχε αποκλείσει την οδική πρόσβαση στην περιοχή. Σε ορεινή δύσβατη περιοχή του όρους Γκάρα το PKK διατηρούσε κρησφύγετα μέσα σε σπηλιές για να αποφύγει αεροπορικά πλήγματα, όπου φέρεται να κρατούσε 13 Τούρκους ομήρους, πιθανότατα στρατιώτες, στρατοχωροφύλακες και μέλη της μυστικής υπηρεσίας MİT.

Ο Ακάρ ανακοίνωσε την Κυριακή πως η επιχείρηση στέφθηκε από επιτυχία, αλλά οι 13 Τούρκοι “πολίτες” είναι νεκροί, καθώς “οι 12 εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι και ένας με σφαίρα στον ώμο”. Ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε πως η επιχείρηση ήταν “εξαιρετικά περίπλοκη και κρίσιμη” και πως “εξοντώθηκαν” 48 αντάρτες του PKK και άλλοι 2 αντάρτες συνελήφθησαν, ενώ απέφυγε να αναφέρει τις απώλειες του τουρκικού στρατού. Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε πως η επιχείρηση διεξήχθη εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, με άσκηση του νομίμου δικαιώματος της άμυνας.

Όλα σχεδόν τα μέλη της τουρκικής Κυβέρνησης χαιρέτισαν την στρατιωτική επιχείρηση, όπως και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, όπως ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και ο Αλή Μπαμπατζάν του κόμματος DEVA.

Επίδειξη δύναμης ή αποτυχημένη επιχείρηση;

Αναλυτές ανέφεραν πως δεν είναι σαφές εάν η τουρκική επιχείρηση απέβλεπε στην απελευθέρωση των Τούρκων ομήρων ή απλά στην επίδειξη δύναμης και αποφαστικότητας από την τουρκική Κυβέρνηση. Εάν ο στόχος ήταν η σωτηρία των ομήρων, τότε η επιχείρηση ήταν μια απόλυτη αποτυχία. Εάν όμως ο στόχος της Τουρκίας ήταν η καθαρή επίδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας, χωρίς να υπολογίζει τις ζωές Τούρκων ομήρων, τότε αποτελεί μια στροφή στην στρατηγική της Τουρκίας στις επιχειρήσεις της κατά του PKK.