Από το Kappa Newsdesk
Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη δράση στη Γαλλία των τουρκικών ισλαμιστικών οργανώσεων που ελέγχονται από τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), έρχεται στο φως της δημοσιότητας έκθεση της ολλανδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας NCTV, με την οποία αποκαλύπτεται η ενίσχυση από το AKP και τουρκικές παρακρατικές οργανώσεις, δικτύων ισλαμιστών ιμάμηδων στην Ολλανδία, οι οποίοι συνδέονται με κύκλους τζιχαντιστών και υπόπων για τρομοκρατικές ενέργειες.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το περιοδικό HP/De Tijd, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ολλανδίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κομβικό ρόλο στην άνοδο του ισλαμισμού στην Ολλανδία. Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν πως ο Τούρκος ηγέτης εφαρμόζει μια “συνειδητή στρατηγική εξισλαμισμού στην Ολλανδία, και δίνει χώρο σε ισλαμιστικές και μερικές φορές και σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, οι οποίες επηρεάζουν τα θεσμικά όργανα της τουρκο-ολλανδικής κοινότητας στη χώρα. Η έκθεση έχει παραδοθεί στην ολλανδική Κυβέρνηση και γίνεται επεξεργασία της από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Κοινωνικών Υποθέσεων & Απασχόλησης.
“Οπαδοί του Ερντογάν με τουρκική εθνική συνείδηση”
Η έκθεση της NCTV αναφέρει ότι μέρος της τουρκικής κοινότητας στην Ολλανδία είναι “ευάλωτο σε επιρροή από την Τουρκία”. Η Τουρκία θεωρεί τους Τουρκο-Ολλανδούς ως Τούρκους υπηκόους και πολλοί Τούρκο-Ολλανδοί αισθάνονται στενά συνδεδεμένοι με την Τουρκία. Ψηφίζουν τον Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές και συνδέονται με τουρκο-ολλανδικά ιδρύματα που βρίσκονται σε επαφή ή ελέγχονται από την τουρκική Κυβέρνηση.
Ισλαμιστικό τοπίο
Η NCTV αναφέρει μια σειρά παραγόντων που σύμφωνα με τους αναλυτές της υπηρεσίας “έχουν συντελέσει σταδιακά ένα αλλαγμένο ισλαμιστικό τοπίο στις τουρκικές κοινότητες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας”, όπως:
• Ο ιδεολογικός μετασχηματισμός των ισλαμικών οργανώσεων στην Τουρκία
• Οι διαδικτυακές και μη διαδικτυακές διασυνδέσεις μεταξύ των τουρκικών ισλαμικών οργανώσεων στην Ολλανδία με εξτρεμιστικές οργανώσεις και τζιχαντιστές ιμάμηδες στην Τουρκία
• Η εντονότερη παρουσία τουρκικών οργανώσεων που διαδίδουν μια πολιτική-ισλαμιστική ιδεολογία στις τουρκικές οργανώσεις στην Ολλανδία, και οι οποίες που έχουν άμεσους ή έμμεσους δεσμούς με τα τουρκικά πολιτικά κόμματα ή με ιδεολογικά κινήματα, και οι οποίες ενργοποιούνται σε συνειδητή και οργανωμένη μεταφορά των πολιτικο-θρησκευτικών εξελίξεων από την Τουρκία στην Ολλανδία
• Ο μεγάλος αριθμός των τουρκικών μέσων ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στην Ολλανδία
Αντιδυτική, αντισημιτική και φιλοτζιχαντιστική προπαγάνδα
Ειδικά στις τουρκο-ολλανδικές οργανώσεις νεολαίας, αναφέρει η έκθεση, φέρεται να υπάρχει έντονη ενασχόληση με τον ισλαμισμό και έρχονται σε επαφή με Τούρκους ιμάμηδες που συνδέονται με τον τζιχαντισμό. Η έκθεση προειδοποιεί για την ριζοσπαστικοποίηση, η οποία πραγματοποιείται μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες. Πολλές σελίδες στο Facebook που απευθύνονται σε Ολλανδούς νέους δημοσιεύουν μηνύματα από τζιχαντιστικές τουρκικές οργανώσεις, στις οποίες οι σκοτωμένοι τζιχαντιστές ονομάζονται “μάρτυρες” και αναμεταδίδονται αντιδυτικά και αντισημιτικά μηνύματα, αναφέρει η NCTV.
Διασύνδεση της ρητορικής Ερντογάν με τρομοκρατική επίθεση στην Ουτρέχτη
Οι αναλυτές της NCTV συνδέουν τη ρητορική μίσους του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με τρομοκρατικές επιθέσεις, και συγκεκριμένα με την τρομοκρατική επίθεση που συνέβη τον Μάρτιο του 2019 στην Ουτρέχτη, όπου ο Τουρκο-Ολλανδός Γκιοκμέν Τ. πυροβόλησε κατά των επιβατών ενός τραμ, σκοτώνοντας τέσσερεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους έξι. Η επίθεση συνέβη μια ημέρα μετά από εμπρηστική ομιλία του Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση κατά ισλαμικού τεμένους στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας είχε αναφέρει ότι η επίθεση έγινε “στα πλαίσια ενός πολέμου μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών”.
Είναι η πρώτη φορά που το NCTV αναφέρει με σαφήνεια τις ευθύνες Ερντογάν στην άνοδο του ισλαμισμού στην Ολλανδία και την πιθανή διασύνδεσή του με τρομοκρατικές ενέργειες τζιχαντιστών. Όπως αναφέρει η έκθεση, “η τουρκική Κυβέρνηση και οι οργανισμοί που είναι συνδεδεμένοι με την τουρκική Κυβέρνηση, αναφέρονται συστηματικά σε κατ’ εκείνους μειονεκτική θέση και διακρίσεις εις βάρος μουσουλμάνων στην Ευρώπη. Ο πρωταρχικός σκοπός αυτής της αφήγησης είναι να τοποθετήσει την τουρκική Κυβέρνηση, και ιδίως τον Πρόεδρο Ερντογάν, εσωτερικά μέσα στην Τουρκία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή [της Μέσης Ανατολής] ως τον ισχυρό ηγέτη της παγκόσμιας μουσουλμανικής κοινότητας”.
Σε ξεχωριστικό κεφάλαιο υπό τον τίτλο “Στρατηγική Ισλαμισμού του Ερντογάν: Πώς ωφελούνται οι Σαλαφιστές”, το NCTV περιγράφει πως ο Ερντογάν πυροδοοτεί σκόπιμα και συστηματικά τον Ισλαμισμό και το πολιτικό Ισλάμ στην Τουρκία, ώστε να “γίνουν ισχυρότεροι” και να “κυριεύσουν” κρατικούς φορείς, όπως ο στρατός, η αστυνομία και η παιδεία. Αρχικά, ο Ερντογάν έπρεπε να λειτουργήσει με προσοχή, σύμφωνα με το σημείωμα, λόγω των κοσμικών κέντρων εξουσίας που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται στον τουρκικό στρατό. Ωστόσο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα από μέρος του στρατού το 2016, ο Ερντογάν “άνοιξε τον δρόμο” και “ο εξισλαμισμός της Τουρκίας” έγινε πολύ πιο “ορατός ”.
Σύμφωνα με το NCTV, ο Ερντογάν προσέφερε πρόσφατα μεγαλύτερο χώρο δράσης στους ισλαμιστές πολιτικούς, με αποτέλεσμα οι οργανώσεις τους να αυξάνονται σε αριθμό. Οι ισλαμιστικές ομάδες στην Τουρκία μπορεί να διαφέρουν ως προς τις προθέσεις τους, αναφέρει η έκθεση, αλλά “όλοι αγωνίζονται για τη θεοκρατία με τη μορφή του ισλαμικού νόμου (σαρία) και ενός ισλαμικού κράτους” . Η έκθεση αναφέρει επίσης πως ο Ερντογάν παρέχει διευκολύνσεις σε ισλαμιστικές-τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως τα κινήματα IBDA-C και Kaplan. Ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα με την έκθεση, παρείχε επίσης υποστήριξη -έμμεσα ή με άλλο τρόπο- σε ορισμένες τζιχαντιστικές ομάδες στο Ίντλιμπ της Συρίας, όπως η Hay’at Tahrir al-Sham, η οποία αποτελεί το παρακλάδι της Αλ-Κάιντα στη Συρία.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν, γράφει η NCTV, έχει τη φιλοδοξία να παρουσιαστεί ως “ο παγκόσμιος ηγέτης των Σουνιτών Μουσουλμάνων” έως το 2023, όταν και συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση του τουρκικού κράτους. Θα ήθελε επίσης να κάνει την Τουρκία ένα ισλαμικό κράτος. Σύμφωνα με την έκθεση της NCTV, η “φιλία” του Ερντογάν με “ριζοσπαστικά κινήματα” δεν προήλθε από το πουθενά. Το σημείωμα περιλαμβάνει μια φωτογραφία του Ερντογάν που φέρεται να συναντήθηκε στη δεκαετία του 1980 με τον Αφγανό τζιχαντιστή πολέμαρχο Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ”. Οι αναλυτές του NCTV πιθανότατα αναφέρονται σε συνάντηση του Ερντογάν με τον Χεκματιάρ στη δεκαετία του ’80 ή του ’90, όπου μαζί εμφανίζεται και ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τυνησία Ρασέντ αλ-Γκανουσί και η οποία έχει καταγραφεί σε βίντεο.
“Απειλή για την εθνική ασφάλεια”
Οι αναλυτές της ολλανδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η άνοδος του ισλαμισμού μεταξύ των Ολλανδο-Τούρκων έχει επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια της χώρας. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό συμβαίνει καθότι διακυβεύονται “ζωτικά συμφέροντα”, όπως στην προκειμένη περίπτωση η “κοινωνική και πολιτική σταθερότητα” στην Ολλανδία.
Οι “ιδεολογικοί και συναισθηματικοί δεσμοί” με την Τουρκία, για παράδειγμα, είναι βέβαιο ότι οδηγούν στην αύξηση της υποστήριξης της ισλαμιστικής πολιτικής του Ερντογάν μεταξύ ορισμένων Τουρκο-Ολλανδών. Τα “αντιδυτικά θρησκευτικά κηρύγματα και δραστηριότητες, τα οποία εκφέρει τακτικά ο Πρόεδρος Ερντογάν” μπορούν, σύμφωνα με την έκθεση, “να σπείρουν το μίσος μεταξύ ορισμένων ομάδων των Τουρκο-Ολλανδών” και “να τους αναγκάσουν να απομακρυνθούν από την ολλανδική κοινωνία και το δημοκρατικό σύστημα”.
Η NCTV προειδοποιεί: “Εάν αυτή η ομάδα συνεχίσει να αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό και οι ενέργειές της εντός της ολλανδικής κοινωνίας συνεχίσουν να καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν την [ισλαμιστική] πίστη, είναι πιθανό αυτές οι ενέργειές να μην ταιριάζουν πλέον με τους κανόνες και τις αξίες της δημοκρατικής έννομης τάξης”. Σύμφωνα με την έκθεση, μια ομάδα στην Ολλανδία που ασχολείται ξεκάθαρα με την προώθηση ισλαμιστικών και ακόμη και τζιχαντιστικών ιδεών είναι η ομάδα Kaplan του “χαλίφη” Μετίν Καπλάν. Η συγκεκριμενη ομάδα απαγορεύτηκε στη Γερμανία το 2001 και ο Καπλάν καταδικάστηκε σε ισόβια στην Τουρκία μετά την έκδοση από τη Γερμανία το 2005, αλλά η ποινή του μειώθηκε σε 17,5 χρόνια το 2010, ενώ αφέθηκε ελεύθερος από τουρκικό δικαστήριο το 2016 και αθωώθηκε πριν από λίγες ημέρες, μετά από επανάληψη της δίκης του. Μια μικρή ομάδα υποστηρικτών του κινήματος εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στην Ολλανδία και σύμφωνα με την έκθεση, η ομάδα περιλαμβάνει ένα άτομο που συνδέεται με τον Γκιοκμέν Τ “που διέπραξε την τρομοκρατική επίθεση σε τραμ στην Ουτρέχτη στις 18 Μαρτίου 2019”.
Η έκθεση της NCTV καταλήγει αναφέροντας πως η εμπρηστική ρητορική του Ερντογάν και οι ισλαμιστικές δραστηριότητες των οργανώσεων, των οποίων ηγείται ο ίδιος ή φορείς που ελέγχονται από εκείνον, μπορούν να οδηγήσουν σε φυλετικές συγκρούσεις εντός της Ολλανδίας και “αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική και πολιτική σταθερότητα και, επομένως, να επηρεάσει πτυχές της εθνικής ασφάλειας της Ολλανδίας”.
Πολιτική αντιπαράθεση από τη δημοσίευση της έκθεσης — Αντίδραση της Τουρκίας
Η δημοσίευση της έκθεσης προκάλεσε εντύπωση στην Ολλανδία και αρκετοί πολιτικοί, ακόμη και μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού ζητούν να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία. Ο ηγέτης της “Χριστιανικής Ένωσης” (Christen-Unie) Χερτ-Γιάν Σέγκερς, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε, ζήτησε από την Κυβέρνηση να παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να τερματιστεί το ενταξιακό καθεστώς της Τουρκίας.
Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος PVV Γκερτ Βίλντερς με σειρά αναρτήσεων στο Twitter κατηγόρησε τον Ρούτε για παθητική στάση απέναντι στον Ερντογάν, ζήτησε την αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και την απέλασε του Τούρκου πρέσβη από την Ολλανδία και αποκάλεσε τον Ερντογάν “τρομοκράτη”. Οι αναρτήσεις του Βίλντερς προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του τουρκικού καθεστώτος και ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ αποκάλεσε τον Βίλντερς απάνθρωπο φασίστα, ενώ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ερντογάν Αλτούν ανέφερε πως ο Βίλντερς είναι ένας “ηλίθιος χωριάτης” και ό,τι λέει δεν έχει καμία σημασία, ενώ τόνισε πως η έκθεση της NCTV είναι “ανακριβής, μεροληπτική και άσχετη” και πως “η Τουρκία και η τουρκική κοινότητα στην Ευρώπη υπήρξαν πάντοτε ένα τείχος ενάντια στην τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό. Όποιος ισχύριζεται το αντίθετο εξυπηρετεί τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία”. Στην υπόθεση παρενέβη και η Εισαγγελία της Άγκυρας ασκώντας ποινική δίωξη κατά του Βίλντερς. Ο Ολλανδός πολιτικός αντέδρασε κατηγορώντας τον Ρούτε για απραξία απέναντι στις αντιδημοκρατικές πρακτικές του καθεστώτος του Ερντογάν.