Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ: Κυρώσεις στη Ρωσία — Τηλεδιάσκεψη με Μπλίνκεν

Από το Kappa Newsdesk

Την επιβολή κυρώσεων σε κρατικούς αξιωματούχους της Ρωσίας αποφάσισε τη Δευτέρα το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε απάντηση της φυλάκισης από τις ρωσικές αρχές του αντιφρονούντα ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδρίασαν επί πολλές ώρες στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την πορεία των ευρωρωσικών σχέσεων και μια σειρά άλλων διεθνών ζητημάτων, ενώ είχαν και μακρά τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Συμβούλιο “πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη και στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψε κοινή αξιολόγηση ότι η Ρωσία μετατρέπεται σε ένα αυταρχικό κράτος και απομακρύνεται από την Ευρώπη”. Η συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της αποτυχημένης διπλωματικά επίσκεψης στη Μόσχα του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ στις 5 Φεβρουαρίου και της απόφασης δικαστηρίου της Μόσχας στις 2 Φεβρουαρίου να επιβληθεί στον Αλεξέι Ναβάλνι φυλάκιση 3½ ετών για παραβίαση όρων αποφυλάκισης.

Οι Υπουργοί “επανέλαβαν την ενότητα προθέσεων τους και συζήτησαν πώς θα μπορούσαν να αναπτυχθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία στο πλαίσιο των πέντε κατευθυντήριων αρχών και επικεντρώθηκαν στα εξής: αντίδραση στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιορισμό της παραπληροφόρησης και των κυβερνοεπιθέσεων, αλλά και συνέχιση των διπλωματικών επαφών σε ζητήματα που ενδιαφέρουν την ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, οι Υπουργοί συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ενέργειες για την επιβολή περιοριστικών μέτρων ως απάντηση σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.”

Οι κυρώσεις αναμένεται να επικεντρωθούν σε Ρώσους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας και των δικαστικών αρχών και θα ενεργοποιηθούν με βάση το νέο ευρωπαϊκό καθεστώς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού πρώτα εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, με τον οποίο συζήτηθηκε μια “ουσιαστική ατζέντα συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ σε βασικά παγκόσμια, εξωτερικά και θέματα πολιτικής ασφάλειας”. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, “η συζήτηση έδειξε την πρόθεση των δυο μερών όχι μόνο να εμβαθύνουν την εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ, αλλά και την πρόθεσή τους να σχηματίσουν μια κοινή παγκόσμια ηγεσία για την καταπολέμηση της πανδημίας και την αντιμετώπιση της ανάκαμψης, τον μετριασμό της αλλαγής του κλίματος και τη διασφάλιση της προώθησης των δημοκρατικών αξιών”. Οι 27 Ευρωπαίοι Υπουργοί και ο Αμερικανός ομόλογός τους συζήτησαν για τις “διεθνείς ευκαιρίες και προκλήσεις, όπως οι σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, το Ιράν και την ασφάλεια και την άμυνα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αμερικανική πλευρά, ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την Τουρκία, και είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του πως “η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, πρέπει να υπάρξει προσπάθεια να παραμείνει προσηλωμένη στη Δύση μέσα από μια κοινή προσέγγιση ΗΠΑ-ΕΕ, και να υπάρχει ετοιμότητα για ενίσχυση των σχέσεων, εφόσον η χώρα αποδεδειγμένα αλλάξει στάση”. Ο Αμερικανός διπλωμάτης επαίνεσε επίσης τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την απόφαση του Συμβουλίου να επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους σε απάντηση απέναντι στις ενέργειες κατά του Αλεξέι Ναβάλνι και των υποστηρικτών του.

Κυρώσεις στη Μυανμάρ και τη Βενεζουέλα

Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης την επιβολή κυρώσεων στο στρατιωτικό καθεστώς της Μυανμάρ για το πραξικόπημα και την φυλάκιση της Κυβέρνησης της χώρας, όπως και τους φόνους διαδηλωτών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Περαιτέρω κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας για νέες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας.