Επιστολή 170 Αμερικανών βουλευτών για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

Από το Kappa Newsdesk

Εκατόν εβδομήντα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών υπέγραψαν διακομματική επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, προτρέποντας την Κυβέρνηση Μπάιντεν να αντιμετωπίσει τις “προβληματικές” παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία από την Κυβέρνηση Ερντογάν, ενόσω η αμερικανική Κυβέρνηση διαμορφώνει ακόμη την πολιτική που θα ακολουθήσει στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Η επιστολή, η οποία φέρει ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου και δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, αναφέρει πως η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και έχει υπάρξει εδώ και μεγάλο διάστημα σημαντικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά “η Κυβέρνηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έχει συμπιέσει αυτή τη σχέση”. “Τα στρατηγικά ζητήματα έχουν δικαίως λάβει σημαντική θέση στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η οπισθοδρόμηση στις δημοκρατικές αξίες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία αποτελούν επίσης ένα σημαντικό λόγο ανησυχίας”, αναφέρει η επιστολή, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Γκρεγκ Μικς, ο Δημοκρατικός Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, και ο Μάικ Μακόλ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην εν λόγω Επιτροπή.

Η επιστολή των βουλευτών αναφέρει πως ο Ερντογάν και το κόμμα του έχουν αποδυναμώσει το δικαστικό σώμα της Τουρκίας, έχουν εγκαταστήσει κομματικούς εγκάθετους σε καίριες θέσεις στο στράτευμα και σε υπηρεσίες πληροφοριών και έχουν προβεί σε αυθαίρετες φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και μελών των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Της επιστολής των 170 βουλευτών είχε προηγηθεί στις 9 Φεβρουαρίου παρόμοια επιστολή 54 γερουσιαστών, την οποία είχαν απευθύνει στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ζητούσαν να πιεσθεί η Κυβέρνηση Ερντογάν να σταματήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ανακοινώσεις από τον Ερντογάν την Τρίτη

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα πως θα ανακοινώσει την Τρίτη το πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχει προαναγγείλει εδώ και μήνες, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τούρκοι αναλυτές πάντως δήλωσαν πως αμφιβάλλουν ότι οι προτεινόμενες από τον Ερντογάν μεταρρυθμίσεις θα ανατρέψουν ουσιαστικά το ανελεύθερο καθεστώς που επικρατεί στην Τουρκία, κυρίως από το 2016 και μετά.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή των 170 Αμερικανών βουλευτών εδώ: