Πολιτική θύελλα στην Τουρκία από την “ανταρσία” 103 απόστρατων ναυάρχων κατά της Κυβέρνησης

Από το Kappa Newsdesk

Θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της τουρκικής Κυβέρνησης προκαλεί κοινή δήλωση 103 απόστρατων ναυάρχων με την οποία κατηγορούν το AKP για ισλαμοποίηση του στρατεύματος και διακινδύνευση των εθνικών συμφερόντων της χώρας με αφορμή κυβερνητικά σχόλια για κατάργηση της Συνθήκης του Μοντρέ.

Οι απόστρατοι Τούρκοι ναύαρχοι στρέφονται στην κοινή τους δήλωση κατά στελεχών του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι υπονόησαν εμμέσως πως η Τουρκία μπορεί να αποχωρήσει από τη Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία καθορίζει το καθεστώς διεθνούς ναυσιπλοΐας στα Δαρδανέλλια και τον Βόσπορο. Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Τούρκου Προέδρου στις 20 Μαρτίου να αποσύρει την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του AKP Μουσταφά Σεντόπ, ο οποίος είναι συνταγματολόγος, δήλωσε στις 24 Μαρτίου πως είναι “εφικτή τεχνικά” η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συνθήκη του Μοντρέ, προσθέτοντας πως “υπάρχει βέβαια μια διαφορά μεταξύ εφικτού και του πιθανού”.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο γνωστός φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος της Yeni Safak Ιμπραήμ Καραγκιούλ, ο οποίος ζήτησε ανοικτά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συνθήκη του Μοντρέ. Άμεση αντίδραση υπήρξε από τον απόστρατο ναύαρχο Τζεμ Γκιούρντενιζ, γνωστό και ως πατέρα του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, ο οποίος δήλωσε πως τέτοιες δηλώσεις για τη Συνθήκη του Μοντρέ είναι “πολύ επικίνδυνες” και πως “υπονομεύουν τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας”. Η σχετική συζήτηση για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συνθήκη του Μοντρέ συνδέεται και με τη “Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης”, το γιγαντιαίο έργο διάνοιξης διώρυγας ανάμεσα στον Ελλήσποντο και τη Μαύρη Θάλασσα στα δυτικά του Βοσπόρου, το οποίο προωθεί η τουρκική Κυβέρνηση παρ’ όλη την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

“Σημαντική διπλωματική νίκη της Τουρκίας που ολοκλήρωσε τη Συνθήκη της Λωζάνης”

Οι 103 Τούρκοι απόστρατοι ναύαρχοι απευθύνονται στο “Μεγάλο Τουρκικό Έθνος”, και δηλώνουν την ανησυχία τους για το άνοιγμα δημόσιας συζήτησης περί ακύρωσης της Συνθήκης του Μοντρέ, καθώς “προστατεύει με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα της Τουρκίας” και “αποκαθιστά πλήρη κυριαρχία επί των Στενών των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου”. Συμπληρώνουν δε πως πρέπει να αποφευχθεί κάθε συζήτηση για ακύρωση της Συνθήκης, καθώς “θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάθε είδους αντιδράσεις”.

“Οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην αποκλίνουν από τον δρόμο που χάραξε ο Ατατούρκ και από το Σύνταγμα”

Οι απόστρατοι ναύαρχοι απευθύνουν και έμμεση κατηγορία στην Κυβέρνηση για ισλαμοποίηση του στρατεύματος, καθώς αναφέρουν ότι μετά το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις από την συνωμοσία του FETÖ (Γκιουλέν), ”είναι επιτακτική ανάγκη να τηρήσουν σχολαστικά τις θεμελιώδεις αξίες του Συντάγματος, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν και δεν μπορούν να προταθούν για αναθεώρηση”. Συνεχίζουν τονίζοντας πως στέκονται αντίθετοι με όλες τους τις δυνάμεις απέναντι σε προσπάθειες απόκλισης από αυτές τις αξίες και προειδοποιούν με νόημα πως ”αλλιώς η Δημοκρατία της Τουρκίας μπορεί να αντιμετωπίσει κίνδυνο και να απειληθεί να βιώσει μια καταπίεση και εξαιρετικά επικίνδυνα γεγονότα για την επιβίωσή της, για τα οποία υπάρχουν παραδείγματα στην ιστορία”.  ”Είναι απαραίτητο να εκπαιδεύσετε το προσωπικό της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων, που έχει ένα ένδοξο παρελθόν που αναδύεται από τον κόλπο του τουρκικού έθνους και που είναι οι προστάτες της Μητέρας Πατρίδας και της Γαλάζιας Πατρίδας, σύμφωνα με τις αρχές και τις επιταγές του Ατατούρκ”, τονίζουν οι 103 Τούρκοι απόστρατοι ναύαρχοι.

Σφορδές αντιδράσεις από την Προεδρία και τον Μπαχτσελί

Η τουρκική Προεδρία αντέδρασε με σφοδρότητα στην κοινή δήλωση του απόστρατων ναυάρχων μέσω του διευθυντή επικοινωνίας του Ερντογάν Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος έγραψε στο Twitter: ”Ποιοί νομίζετε ότι είστε; Πως τολμάτε να κουνάτε το δάκτυλο στους νόμιμους εκπροσώπους της βούλησης του λαού; Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου. Να το θυμάστε αυτό. [Υποστηρικτές στρατιωτικής δικτατορίας] δεν πρόκειται να να βλάψουν ξανά τη δημοκρατία μας. Τα όργανα ξένων δυνάμεων δεν πρόκειται να ανακόψουν την ανερχόμενη και ακμάζουσα Τουρκία”.

O εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Κάλιν έγραψε στο Twitter: “Μια ομάδα απόστρατων εξέδωσε μια ανακοίνωση που θυμίζει περιόδους πραξικοπημάτων, θέτοντας εαυτούς τους σε μια γελοία και θλιβερή κατάσταση. Το ιερό έθνος μας και οι εκπρόσωποί του δεν θα επιτρέψουν αυτήν τη νοοτροπία και εκείνους που επιθυμούν την κηδεμόνευση της χώρας”. Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως οι 104 απόστρατοι είναι οπαδοί πραξικοπημάτων, πως δεν μπορούν να αποδεχθούν τη λαϊκή βούληση, και πως θα λάβουν την “πρέπουσα” απάντηση από τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ηγέτης του συγκυβερνώντος κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτησε την καθαίρεση των απόστρατων ναυάρχων, την περικοπή των συντάξεών και τη διενέργεια δικαστικές έρευνας από πολλές πλευρές για το ποιός βρίσκεται πίσω από αυτό το αίσχος. “Το διακύβευμα είναι η πατρίδα, είναι η δημοκρατία, είναι η βούληση του έθνους. Κάθε συμβιβασμός ή καθυστέρηση είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει βαρύ κόστος”.

Η ηγέτης του αντιπολιτευτικού κόμματος İYİ Μεράλ Ακσενέρ δήλωσε πως η κοινή δήλωση των αποστράτων είναι μια “μεγάλη βλακεία”, η οποία “αποπροσανατολίζει τον λαό από τα μεγάλα προβλήματα όπως είναι η οικονομική κρίση και η πανδημία”.

Δικαστική έρευνα και έκτακτη σύγκληση του Προεδρικού Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε πως ξεκινά ποινική έρευνα για το αν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις από την κοινή δήλωση των αποστράτων, ενώ ο Ερντογάν συγκάλεσε για την Δευτέρα έκτακτη συνεδρίαση του Προεδρικού Συμβουλίου Ασφαλείας και έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP.