“Συγγνώμη” από Μισέλ για το ατόπημα στην Άγκυρα, κριτική από τις ευρωομάδες

Από το Kappa Newsdesk

Αρκετά έντονη ήταν η συζήτηση που διεξήχθη την απόγευμα της Τρίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανάμεσα στον Σαρλ Μισέλ, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τη διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου για το περιβόητο πλέον SofaGate και τις επιπτώσεις αυτού του ατυχούς περιστατικού στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και την εικόνα των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η συνεδρίαση ήταν κλειστή, αλλά σύμφωνα με ρεπορτάζ του Kappa News από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε “συγγνώμη” (“apologized”) για την εικόνα που βγήκε από τη συνάντηση με τον Ερντογάν στο Προεδρικό Παλάτι στην Άγκυρα, το οποίο απέδωσε ξανά σε “άκαμπτη” εφαρμογή του πρωτοκόλλου από τους αξιωματούχους της τουρκικής Προεδρίας.

“Αξιοπρεπής μεταχείριση και των δυο Προέδρων”

Αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχει σχετική ασάφεια ως προς το πρωτοκόλλο στην διεθνή εκπροσώπηση των ευρωπαϊκών θεσμών και για το λόγο αυτό ετοίμασε ένα έγγραφο με τίτλο “Αμοιβαία κατανόηση αναφορικά με διμερείς συναντήσεις κορυφής στις οποίες συμμετέχουν και οι δυο Πρόεδροι”, όπου περιγράφεται λεπτομερώς η εθιμοτυπία που θα πρέπει να τηρείται “ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής μεταχείριση και των δυο Προέδρων, με τήρηση του πρωτοκόλλου”. Στο έγγραφο περιγράφεται η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται από τα γραφεία του Συμβουλίου και της Κομισιόν, ώστε να συνεργάζονται απρόσκοπτα πριν από τις συναντήσεις κορυφής και να συμφωνούνται έγκαιρα τα διαδικαστικά και η εθιμοτυπία.

“Εξαιρετικά άβολο και ατυχές περιστατικό”

Από την πλευρά της η Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της, λέγοντας πως ήταν ένα “εξαιρετικά άβολο και ατυχές περιστατικό”. “Μπορείτε να φανταστείτε τα συναισθήματά μου όταν είδα ότι δεν υπήρχε πολυθρόνα για εμένα”, είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε πως “οι ευρωπαϊκές συνθήκες θέτουν στην ίδια βαθμίδα πρωτοκόλλου το Συμβούλιο και την Επιτροπή”.

“Υπονομεύθηκε η διεθνής εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”

Επικεφαλής μιας από τις ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες φέρεται να είπε στη συνεδρίαση πως το περιστατικό στην Άγκυρα “υπονόμευσε τη διεθνή εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης” και “η Επιτροπή υποβιβάστηκε σε θεσμό δεύτερης κατηγορίας”. Φέρεται επίσης να ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον Μισέλ και τη Φον ντερ Λάιεν για τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις που δόθηκαν στον Ερντογάν, όσον αφορά το μεταναστευτικό, την Τελωνειακή Ένωση και το κράτος δικαίου.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας Renew Europe Ντάκιαν Τσιόλος έγραψε στο Twitter πως ζήτησε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Κομισιόν να πιέσουν τον Ερντογάν να ανακαλέσει την απόφασή του να αποσύρει την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. “Μετά το SofaGate, η μόνη απάντηση των θεσμών θα πρέπει να είναι μια αταλάντευτη στάση σε αυτό το ζήτημα”, τόνισε ο Τσιόλος και πρόσθεσε πως “για να ξεπεράσουμε το SofaGate απαιτούνται μεταρρυθμίσεις. Να ενισχύσουμε τη διεθνή φωνή της ΕΕ”. “Όλες οι μετρήσεις το δείχνουν: οι πολίτες θέλουν μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται. Χρειαζόμαστε ΜΙΑ φωνή στη διεθνή σκηνή! Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι το μέρος για το επιλύσουμε αυτό”, έγραψε χαρακτηριστικά ο Τσιόλος.