Υποψήφιος Καγκελάριος ο Άρμιν Λάσετ — Βαρύ φορτίο για τον ηγέτη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Ο Πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Άρμιν Λάσετ θα είναι τελικά ο υποψήφιος Καγκελάριος των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων της Γερμανίας στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, αφού ύστερα από μια έντονη 6ωρη συνεδρίαση τα μέλη του προεδρείου του CDU υποστήριξε τον Πρόεδρο του κόμματός τους έναντι του Προέδρου του αδερφού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.

Ο Βαυαρός ανθυποψήφιος του Λάσετ αποδέχθηκε την απόφαση του CDU, λέγοντας πως προέχει η ενότητα ανάμεσα στα δυο αδερφά κόμματα. Λήγει έτσι η εσωπαραταξιακή αναμέτρηση των τελευταίων εβδομάδων, η οποία προκάλεσε μεν ένταση κυρίως στο CDU, αλλά κυρίως προξένησε την φθορά των δύο κομμάτων στο εκλογικό σώμα. Η αδυναμία των δύο συνυποψηφίων να βρουν κοινό τόπο στο θέμα του “Kanzlerkandidat” και η έλλειψη σαφών κανόνων για τη διαδικασία με την οποία επιλέγεται ο πιθανός επόμενος Καγκελάριος της χώρας από τη μεγαλύτερη πολιτική παράταξη έχει προξενήσει αλγεινή εντύπωση.

Σοκαριστική δημοσκόπηση ρίχνει στη δεύτερη θέση τους Χριστιανοδημοκράτες

Η δυσφορία των πολιτών για τη διένεξη Λάσετ-Ζέντερ αποτυπώθηκε με σοκαριστικό τρόπο σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την οριστικοποίηση της επικράτησης του Λάσετ για την υποψηφιότητα προς την Καγκελαρία. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα δυο χριστιανοδημοκρατικά κόμματα πέφτουν στη δεύτερη θέση, χάνοντας 7 ποσοστιαίες μονάδες και καταγράφονται στο 21%. Μεγάλοι κερδισμένοι της υποχώρησης των CDU & CSU είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι περνούν στην πρώτη θέση για πρώτη φορά στην ιστορία τους και καταγράφονται στο 28%, σημειώνοντας άνοδο 5 ποσοστιαίων μονάδων. Απώλειες σημειώνουν και οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD που υποχωρούν κατά 2 μονάδες και καταγράφονται στο 13%.

Οι Πράσινοι κέρδισαν τις εντυπώσεις τη Δευτέρα, με την ανακοίνωση της δικής τους υποψηφιότητας για την Καγκελαρία. Η Ανναλίνα Μπέρμποκ, μια 40χρονη συμπαθής πολιτικός, ανακοινώθηκε ως η επικεφαλής των Πρασίνων στον αγώνα για την ηγεσία της χώρας από τον ίδιο τον συν-επικεφαλής του κόμματος και ανθυποψήφιό της Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε μια εντυπωσιακή ένδειξη εσωκομματικής αλληλεγγύης και συνοχής.

Χαμηλή η δημοφιλία του Λάσετ

Ο Πρόεδρος του CDU και υποψήφιος Καγκελάριος αναλάμβει ένα ομολογουμένως πολύ δύσκολο έργο. Η δημοφιλία του 60χρονου Άρμιν Λάσετ είναι χαμηλή και επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο από αντιφατικές πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στο οποίο είναι Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων υπολείπεται σε δημοφιλία και της Μπέρμποκ αλλά και του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς. Στελέχη του CDU σχολίαζαν σήμερα ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα και ότι μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου υπάρχει επαρκής χρόνος και για τον Λάσετ, ώστε να χτίσει το προφίλ του ηγέτη, αλλά και για το κόμμα να επανέλθει σε ποσοστά πολύ πάνω από το 30%. Ακόμη όμως δεν είναι σαφές πως ακριβώς θα συμβεί αυτό, αφού οι Γερμανοί πολίτες γνωρίζουν σε σημαντικό βαθμό και την προσωπικότητα του Λάσετ αλλά και το πολιτικό πλαίσιο των CDU & CSU.

Μεγάλο το πολιτικό κενό που αφήνει η αποχώρηση της Μέρκελ

Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες και ο Άρμιν Λάσετ καλούνται να καλύψουν το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει πίσω της η Άνγκελα Μέρκελ με την αποχώρησή της από την ηγεσία της χώρας και της γερμανικής Κεντροδεξιάς. Το αδιαμφισβήτητο ηγετικό προφίλ της Μέρκελ και η πολιτικής της μετριοπάθειας την οποία υπηρέτησε με πολύ επιτυχημένο τρόπο είναι δύσκολο να αντιγραφούν από την νέα ηγεσία των CDU & CSU. Ο λεγόμενος “μεσαίος χώρος” διεκδικείται πλέον ισότιμα από τους Πράσινους, οι οποίοι έχουν τεράστια ποσοστά πρόθεσης ψήφου στους νέους και ιδίως στις νέες γυναίκες. Η ασυνεννοησία δε των Χριστιανοδημοκρατών για την υποψηφιότητα για την Καγκελαρία φαίνεται να έχει ευνοήσει και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες του FDP, οι οποίοι στη δημοσκόπηση της Forsa φτάνουν το 12%, με άνοδο τριών ποσοστιαίων μονάδων, κυρίως εις βάρος των Χριστιανοδημοκρατών.

Η επισημοποίηση πλέον των υποψηφιοτήτων από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους ανοίγει πλέον και επίσημα την προεκλογική περίοδο, και πλέον κανένα κόμμα και κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να κρυφτεί. Η γερμανική κοινωνία δείχνει σημάδια κόπωσης από τα μέτρα περιορισμού και η οικονομία ανέκαμψε στο 1ο τρίμηνο της χρονιάς, όπως ήλπιζε η Κυβέρνηση. Τα προβλήματα για το CDU & CSU είναι μπροστά και ο προεκλογικός αγώνας θα είναι δύσκολος και ανηφορικός.