Από το Kappa Newsdesk
Την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία μετά την ανάληψη της Προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Τζο Μπάιντεν είχαν το βράδυ της Παρασκευής οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, όπου ο Αμερικανός ηγέτης ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του πως σκοπεύει να αναγνωρίσει το Σάββατο τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ένα ζήτημα ταμπού για τις σχέσεις των δυο χωρών.
Σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής Προεδρίας που επικαλούνται το Reuters και το Bloomberg, ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι θα χρησιμοποιήσει τη λέξη “γενοκτονία” στη δήλωση που θα κάνει το Σάββατο για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Στις επίσημες ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου και της τουρκικής Προεδρίας δεν γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ η αμερικανική Προεδρία ανέφερε πως ο Μπάιντεν “μετέφερε την πρόθεσή του για εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις με διευρυμένα πεδία συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών”. Δεν έγινε γνωστό από τις ίδιες πηγές για το ποιά ήταν η αντίδραση του Ερντογάν στην ενημέρωση από τον Μπάιντεν.
Το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την αμερικανική Κυβέρνηση αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις εδώ και δεκαετίες, καθώς το Κογκρέσο πίεζε διαχρονικά τους εκάστοτε Προέδρους να προβούν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας και την Τουρκία να απειλεί με διάρρηξη των διμερών σχέσεων σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο. Μόνο ο Ρόναλντ Ρήγκαν έκανε λόγο για “Γενοκτονία των Αρμενίων” το 1981 αλλά σύντομα ανακάλεσε τη δήλωσή του, υπό την πίεση της τότε τουρκικής Κυβέρνησης αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου. Ο Τζο Μπάιντεν είχε περιλάβει στις προεκλογικές του δεσμεύσεις την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Οργισμένες αντιδράσεις στην Τουρκία
Η είδηση πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προτίθεται να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από μέλη της τουρκικής Κυβέρνησης αλλά και ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν έγραψε στο Twitter πως τα πάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για εξυπηρέτηση πρόσκαιρης πολιτικής ατζέντας, χρησιμοποιώντας και σχετική δήλωση του Αρμένιου Πατριάρχη στην Τουρκία. Ο ηγέτης του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως η χρήση του όρου “γενοκτονία” από τον Τζο Μπάιντεν θα είναι “άδικη και πρωτοφανής” και πως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα “είναι αντίθετο στην αντιπαράθεση επώδυνων ιστορικών γεγονότων και στην αλλοίωσή τους για πολιτικούς σκοπούς”. Η ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος IYI Μεράλ Ακσενέρ δήλωσε πως “η προτεραιοποίηση βραχυπρόθεσμων υπολογισμών θα πλήξει τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων και των λαών και θα επηρεάσει τις επόμενες γενεές”.
Συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο για να συζητήσουν “το πλήρες εύρος των διμερών και περιφερειακών ζητημάτων”. Στην ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας αναφέρεται πως “οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της αμοιβαίας συνεργασίας, στη βάση σχέσεων αμοιβαίου συμφέροντος και της στρατηγικής φύσης των διμερών σχέσεων”. Ο Τούρκος Πρόεδρος “τόνισε πως είανι σημαντικό για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων να αντιμετωπισθεί η παρουσία της Οργάνωσης Γκιουλέν στις ΗΠΑ και η αμερικανική στήριξη προς το PKK και το PYD στη Συρία”.