Από το Kappa Newsdesk
Η ελληνική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργά το βράδυ της Τρίτης το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικτότητας, το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που αντιστοιχούν στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πρόταση 4.104 σελίδων, η οποία περιλαμβάνει 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις λεπτομερώς κοστολογημένα και μετα οποία η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη συνολικού ύψους 30,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Recovery & Resilience Fund, εκ των οποίων 17,8 δις ευρώ για επιχορηγήσεις και 12,7 δις ευρώ για δάνεια.
Τέσσερεις πυλώνες
Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παρέλαβε την ελληνική πρόταση, αναφέροντας πως “το ελληνικό σχέδιο διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις πυλώνες: έναν πράσινο, έναν ψηφιακό, έναν που αφορά την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή, και έναν που αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό. Το σχέδιο προτείνει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αφορούν και τους επτά ευρωπαϊκούς εμβληματικούς τομείς”. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε και εκείνη στο Twitter πως η Κομισιόν παρέλαβε την πρόταση και έγραψε πως “χαίρεται για την έμφαση σε καίριους τομείς όπως πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, απασχόληση, δεξιότητες, ιδιωτικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις”. Πρόσθεσε επίσης πως “μετά την αξιολόγηση η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει μέχρι 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του Next Generation EU”.
“Το Σχέδιο έχει τη δυνατότητα να αναδιατάξει πλήρως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας”
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης παρέδωσε το πρωί της Τετάρτης στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα Γιώργο Μοσχόβη την ελληνική πρόταση και σε έντυπη μορφή, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και της παρέδωσε ένα USB stick με το ηλεκτρονικό αρχείο της πρότασης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως το Σχέδιο κατατέθηκε “δεύτερο στη σειρά των ευρωπαϊκών χωρών”. “Είναι μια πολύ σημαντική δουλειά η οποία έχει γίνει από όλους μας, ένα Σχέδιο το οποίο έχει τη δυνατότητα να αναδιατάξει πλήρως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να διαθέσει σημαντικούς πόρους στην ψηφιακή μετάβαση, στην προσπάθεια την οποία πρέπει να καταβάλουμε για να μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Περιλαμβάνει όμως και πολύ σημαντικές δράσεις, όπως ζητήματα κοινωνική ηθικής, κατάρτισης, στήριξης της νεολαίας”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε ακόμη πως “το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι μια μοναδική ευκαιρία για την χώρα μας, η οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί. Είχα δηλώσει και όταν είχαμε συμφωνήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία να δανειστεί η Ευρώπη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διαθέσει σημαντικούς πόρους στα κράτη μέλη με τη μορφή των επιχορηγήσεων και των δανείων, ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση τους πόρους αυτούς να τους σπαταλήσουμε. Πρέπει να τους επενδύσουμε στο αύριο της Ελλάδας. Και θεωρώ ότι αυτό τον τελικό σκοπό υπηρετεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Τα επόμενα βήματα
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα αξιολογήσουν τα σχέδια εντός του επόμενου διμήνου με βάση τα έντεκα κριτήρια που ορίζονται στον κανονισμό και θα μετατρέψει το περιεχόμενό του σε νομικά δεσμευτικές πράξεις. Η αξιολόγηση αυτή, μεταξύ άλλων, θα εξετάσει κατά πόσον τα σχέδια συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων ή σημαντικού υποσυνόλου των προκλήσεων που προσδιορίζονται στις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις που εκδίδονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει επίσης κατά πόσον τα σχέδια αφιερώνουν τουλάχιστον το 37% των δαπανών σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν τους κλιματικούς στόχους, και το 20% στην ψηφιακή μετάβαση.
Στη συνέχεια η Κομισιόν θα αποστείλει τις επεξεργασμένες προτάσεις της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα έχει στη διάθεσή του, κατά κανόνα, τέσσερις εβδομάδες για να τις εγκρίνει. Η έγκριση των σχεδίων από το Συμβούλιο θα προετοιμάσει το έδαφος για την εκταμίευση προχρηματοδότησης ύψους 13% για κάθε κράτος μέλος. Αυτό εξαρτάται από την έναρξη ισχύος της απόφασης για τους ιδίους πόρους, η οποία πρέπει πρώτα να εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη.