“Ουσιαστική και επαγγελματική” η συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν

Από το Kappa Newsdesk

Τρεις ώρες και σαρανταπέντε λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη και οι δυο πλευρές αναφέρουν πως η συζήτηση διεξήχθη σε κόσμιο κλίμα και άγγιξε το σύνολο των ‛δύσκολων’ θεμάτων. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως η συνάντηση ήταν “πολύ ουσιαστική”, “ευρύτατη” σε θεματολογία και “συγκεκριμένη”, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε πως δεν υπάρχει εναλλακτική από τις πρόσωπο-με-πρόσωπο συναντήσεις των ηγετών.

Στο πολύ σύντομο κοινό ανακοινωθέν, οι δυο ηγέτες τονίζουν τη δέσμευσή τους στη μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών και συμφώνησαν στην έναρξη ενός “Διαλόγου Στρατηγικής Σταθερότητας”, με σκοπό την αποχή συγκρούσεων και την επέκταση των πυρηνικών συμφωνιών. Οι δύο ηγέτες κατέφθασαν στη Βίλα Λα Γκράνζ της Γενεύης περίπου 15~20 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της συνάντησης και αντάλλαξαν μια πολύ σύντομη και αμήχανη χειραψία προτού ξεκινήσουν τις συνομιλίες, στις οποίες πήραν μέρος και οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Οι κυβερνοεπιθέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο Τζο Μπάιντεν προέβαλε έντονα το ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων κατά αμερικανικών κυβερνητικών θεσμών και υποδομών από ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Προέδρου των ΗΠΑ. “Εάν υφίσταντο κυβερνοεπίθεση οι αγωγοί ενέργειας της Ρωσίας, τι θα έκανες;”, φέρεται να ρώτησε ο Μπάιντεν τον Πούτιν και Ρώσος Πρόεδρος φέρεται να απάντησε “θα ανησυχούσα πολύ”. Ο Πούτιν συμφώνησε να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στα δυο μέρη για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε “μεγάλο πρόβλημα”.

Πλήρης διαφωνία υπήρξε στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τον Αμερικανό Πρόεδρο να κατηγορεί τη Ρωσία για σωρεία παραβιάσεων και αυθαίρετες φυλακίσεις στελεχών της ρωσικής αντιπολίτευσης, όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Ρώσος Πρόεδρος αντέτεινε πως ο Ναβάλνι “παραβίασε τους νόμους της χώρας” και πως και οι ΗΠΑ φυλάκισαν “εξτρεμιστές” στις διαδηλώσεις για το “black Lives Matter” και την εξέγερση στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του Τζο Μπάιντεν εδώ:

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν εδώ: