“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 22 Ιουλίου 2021

Γράφει ο Κώστας Ονισένκο

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη.

►  Στο πλαίσιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ όσον αφορά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, η Γερμανία υποχρεούται να προσφέρει στην Ουκρανία επιπλέον οικονομική βοήθεια άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, ΗΠΑ και Γερμανία θα ιδρύσουν “πράσινο ταμείο” ύψους άνω του ενός δις. δολαρίων, που θα συμβάλλει στο να περάσει η Ουκρανία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το κείμενο της συμφωνίας ΗΠΑ-Γερμανίας δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ.

►  Μετά την ανακοίνωση, τα Υπουργεία Εξωτερικών Ουκρανίας και Πολωνίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία χαρακτηρίζουν κρίση ασφαλείας την κατασκευή του αγωγού και δηλώνουν ότι θα εργαστούν από κοινού για να εμποδίσουν την εκκίνηση λειτουργίας του North Stream 2 μέχρις ότου δεν ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση ασφαλείας.

►  Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την ημερομηνία συνάντησης του Τζo Μπάιντεν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις 30 Αυγούστου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ΗΠΑ στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην Κριμαία και το Ντονμπάς. Όπως είχα γράψει χθες, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν επιβεβαίωναν ημερομηνία συνάντησης των δύο προέδρων, προκαλούσε έντονη νευρικότητα στην ουκρανική πλευρά.

►  Τα σημαντικότερα προβλήματα με την δημοκρατία καταγράφονται στην Ουγγαρία και στην Πολωνία, σύμφωνα με ετήσια έκθεση της Ε.Ε. που αφορά χώρες της Ένωσης.

►  Την ίδια ώρα ο Ούγγρος πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα διεξάγει δημοψήφισμα για τον νόμο σχετικά με την “προστασία των παιδιών από τους ΛΟΑΤΚΙ” (είχε ψηφιστεί τον Ιούνιο). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πλήθος κρατών Ε.Ε. είχαν καταδικάσει την Ουγγαρία για τον συγκεκριμένο νόμο.

►  Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Λευκορωσίας κατέθεσε αίτηση στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας για παύση λειτουργίας της δημοσιογραφικής ένωσης της Λευκορωσίας. Η επιχείρηση εκκαθάρισης των ανεξάρτητων ΜΜΕ της Λευκορωσίας συνεχίζεται.

►  Τρεις φορές κατά τη διάρκεια του προηγούμενου 24ωρου οι ρωσικές/υβριδικές δυνάμεις παραβίασαν την εκεχειρία και άνοιξαν πυρ κατά του ουκρανικού στρατού στο τμήμα του Ντονμπάς που έχουν καταλάβει.