“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 23 Ιουλίου 2021

Γράφει ο Κώστας Ονισένκο

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη.

► Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, μη αναγνωρισμένος πρόεδρος της Λευκορωσίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia ότι οι “υβριδικές επιθέσεις των ευρωπαϊκών χωρών κατά της Λευκορωσίας, Ρωσίας και Κίνας μπορεί να οδηγήσουν σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο”.

Η Αργεντινή απειλεί ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία για αγορά εμβολίων Σπούτνικ-V καθώς η Ρωσία δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας όσον αφορά τους χρόνους παράδοσης. Μέχρι τώρα η Μόσχα έπρεπε να είχε παραδώσει στην Αργεντινή 18,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

► “Η τακτική του Κρεμλίνου προμηνύει μακρύ και κρύο χειμώνα. Η Ρωσία οργανώνει κρυφά κρίση παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, περιορίζοντας τις ροές στους αγωγούς” γράφει σήμερα η Daily Telegraph. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Κρεμλίνο επιδιώκει να υποχρεώσει τις χώρες της ευρώπης να χρησιμοποιούν τους αγωγούς με τους όρους που θέλει η Μόσχα, ακόμα και όταν αυτό αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια. Ακόμα, αναφέρεται στο δημοσίευμα πως ο Nord Stream 2 δεν διασφαλίζει στην Ευρώπη περισσότερο φυσικό αέριο, ο βασικός του σκοπός είναι να αφαιρέσει από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης μοχλούς για αυτοάμυνα έναντι της Μόσχας.

Η Ε.Ε. καταδικάζει τις διώξεις σε βάρος ανεξάρτητων ΜΜΕ και οργανώσεων στη Ρωσία, οι οποίες συμβαίνουν ενόψει των εκλογών στο ρωσικό κοινοβούλιο το ερχόμενο Σεπτέμβριο.

► Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας συνέλαβε δύο αντισυνταγματάρχες της (ίδιας υπηρεσίας) με την κατηγορία της προδοσίας. Πρόκειται για έναν εν ενεργεία και έναν έφεδρο. Κατηγορούνται ότι συνεργάζονταν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

► Η Γαλλία είναι έτοιμη να εξετάσει τα αιτήματα της Αρμενίας για βοήθεια στον αμυντικό τομέα, είχε σε συνέντευξή του ο πρέσβης της Γαλλίας στο Γιερεβάν Τζόναθαν Λακότ.

► Τρεις φορές κατά τη διάρκεια του προηγούμενου 24ωρου οι ρωσικές/υβριδικές δυνάμεις παραβίασαν την εκεχειρία και άνοιξαν πυρ κατά του ουκρανικού στρατού στο τμήμα του Ντονμπάς που έχουν καταλάβει.