Επιστολή-απάντηση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου [έγγραφο]

Από το Kappa Newsdesk

Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένη Έθνη Μαρία Θεοφίλη επέδωσε την Τρίτη επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία αντικρούονται λεπτομερώς οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για το καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Στην επιστολή αναφέρεται πως οι ισχυρισμοί της Τουρκίας πως η ελληνική κυριότητα των νησιών του Αιγαίου τελεί υπό την αίρεση της μη στρατιωτικοποίησής τους είναι “παντελώς αβάσιμοι, αστήρικτοι, καθώς και νομικά και ιστορικά λανθασμένοι”. Επιπλέον τονίζεται ότι το σύνολο της επιχειρηματολογίας που περιέχεται στη σχετική επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου, που είχε σταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 13 Ιουλίου, επίσης απορρίπτεται, καθώς πέρα από το γεγονός ότι νομικά και πραγματικά είναι αβάσιμη, είναι επίσης αυθαίρετη και έγινε κακή τη πίστει.

Στην επιστολή αντικρούονται σε 5 σημεία οι τουρκικοί ισχυρισμοί και παράλληλα υπογραμμίζεται αναλυτικά η τουρκική παράνομη και προκλητική συμπεριφορά στην ευρύτερη περιοχή, αρχής γενομένης από το casus belli. Τονίζεται τέλος, πως η Ελλάδα διατηρεί πλήρως το δικαίωμα να λαμβάνει όλα τα βασικά προληπτικά μέτρα, ώστε να εξασφαλίσει ότι θα είναι σε θέση να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοάμυνας, βάσει του Άρθρου 51 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.