Από το Kappa Newsdesk
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης ομόφωνα την παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού στην Κύπρο (UNFICYP) για έξι ακόμη μήνες μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022, και παράλληλα εξέδωσε νέο θετικό ψήφισμα για την πορεία του Κυπριακού ζητήματος, υιοθετώντας τις περισσότερες από τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αποτράπηκαν προσπάθειες της ‛penholder’ Βρετανίας να περάσει φιλοτουρκικές αναφορές στο κείμενο του ψηφίσματος.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας με το χθεσινό ψήφισμα 2587/2021 επαναβεβαιώνει την προεδρική δήλωση της 23ης Ιουλίου 2021 για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια, καταδικάζει εκ νέου τις σχετικές ανακοινώσεις του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Ιουλίου 2021, καλεί σε άμεση ανάκληση των παράνομων ενεργειών που έλαβαν χώρα από τον Οκτώβριο του 2020, και επαναβεβαιώνει τα σχετικά ψηφίσματα, με ειδική αναφορά στα ψηφίσματα 550/1984 και 789/1992. Είναι σημαντικό ότι, σε σχέση με τα Βαρώσια, το Ψήφισμα επαναλαμβάνει τη θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι δεν πρέπει να λαμβάνει χώρα καμιά ενέργεια, η οποία δεν είναι συμβατή με τα προαναφερθέντα Ψηφίσματα και καλεί να αποφεύγονται ενέργειες, οι οποίες υπονομεύουν τις προοπτικές ειρηνικής λύσης.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας παράλληλα επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του για την Κύπρο, καθώς και τη βάση λύσης του Κυπριακού με ρητές αναφορές στο διατακτικό και προοιμιακό μέρος του ψηφίσματος, καθώς και μέσω αναφοράς στο ιδιαίτερα σημαντικό ψήφισμα 1251/1999, με το οποίο διασαφηνίζει τη θέση του ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα κυπριακό κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, με την ανεξαρτησία και εδαφική του ακεραιότητα να είναι διασφαλισμένες, και το οποίο θα αποτελείται από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, όπως αυτό καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα, δίνοντας έτσι ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τους λόγους που δεν κατέστη μέχρι σήμερα δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και για τις μελλοντικές προσπάθειες.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει παράλληλα την βαθειά του ανησυχία για τις “παραβιάσεις του στρατιωτικού status quo στις γραμμές εκεχειρίας” στην Κύπρο, την “αναφερόμενη διείσδυση και από τις δυο πλευρές στην νεκρή ζώνη” και την “αύξηση μη εγκεκριμένων κατασκευών”, οι οποίες δημιουργούν προκλήσεις για τις επιχειρήσεις της ειρηνευτικής δύναμης. Παράλληλα, το ΣΑ εκφράζει τη λύπη του για τη μη επίτευξη συμφωνίας για επανέναρξη των συνομιλιών κατά την άτυπη συνάντηση της Γενεύης στις 27-29 Απριλίου και επαναβεβαιώνει την πλήρη στήριξη στη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη διαδικασίας συνομιλιών, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Προσπάθειες της Βρετανίας να περάσει φιλοτουρκικές αναφορές στο ψήφισμα
Στο παρασκήνιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας υπήρξαν έντονες διεργασίες από την κυπριακή αντιπροσωπεία για να αποτραπούν φιλοτουρκικές αναφορές στο κείμενο του ψηφίσματος, τις οποίες προσπάθησε να περάσει η ‛penholder’ Βρετανία. Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος Κύπρου, η μεγαλύτερη μάχη δόθηκε στην παράγραφο 4 του προοιμίου προκειμένου να αφαιρεθούν προβληματικές και “επικίνδυνες” αναφορές που θα οδηγούσαν τη διαδικασία στο Κυπριακό εγγύτερα προς τα όσα υποστηρίζει σήμερα η τουρκική πλευρά. Η παράγραφος 4 του ψηφίσματος αναφέρει: “Εκφράζοντας πλήρη υποστήριξη για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και σημειώνοντας τη σημασία του να είναι ανοιχτοί, της ευελιξίας και του συμβιβασμού για την εξεύρεση κοινού εδάφους με στόχο την επιστροφή σε επίσημες διαπραγματεύσεις, και, προτρέποντας τις πλευρές να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για επίτευξη μιας διαρκούς, περιεκτικής και δίκαιης διευθέτησης που βασίζεται στις παραμέτρους μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της 4ης παραγράφου του διατακτικού του ψηφίσματός του 716 (1991)”.
Από την παράγραφο αυτή αφαιρέθηκε αρχικώς αναφορά που έλεγε ότι το κοινό έδαφος που αναζητείται είναι “για την αντιμετώπιση των ανησυχιών και των δύο πλευρών”. Πολύ πιο σοβαρή θεωρείται η ουρά που επιχείρησε η Βρετανία να εισαγάγει στο τέλος της συγκεκριμένης παραγράφου. Στο αρχικό κείμενο είχε προστεθεί φράση ότι “οι παράμετροι αυτοί” [της ΔΔΟ] είναι αρκετά ευρείς για να καλύπτουν μια σειρά πρακτικές και νομικές ρυθμίσεις. Μετά την αντίδραση της Λευκωσίας και των χωρών που την στήριζαν στο δεύτερο προσχέδιο είχε προστεθεί η πρόταση “…Σημειώνοντας ότι αυτές οι παράμετροι προσθέτουν ένα καθαρό πλαίσιο για ένα εύρος διευθετήσεων”.
Ικανοποίηση Λευκωσίας, αντίδραση και απειλές από την κυβέρνηση του ψευδοκράτους
Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καλωσόρισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ψήφισμα 2587/2021, “λαμβάνοντας υπόψη το τελικό κείμενο του ψηφίσματος”. Με ανακοίνωσή του κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στις θετικές αναφορές που γίνονται στο ψήφισμα για την επανεπιβεβαίωση όλων των προηγούμενων ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΣΑ για το Κυπριακό, όπως και στην αναφορά στην πρόσφατη προεδρική δήλωση για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια.
Η κυβέρνηση του ψευδοκράτους απέρριψε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας με ανακοίνωση του “Υπουργείου Εξωτερικών”, στην οποία αναφέρεται ότι “και πάλι” δεν ελήφθη η συγκατάθεση και η έγκριση των αρχών της “ΤΔΒΚ” σχετικά με την παρουσία και τις δραστηριότητες της UNFICYP στο νησί. “Αυτή η κατάσταση είναι ενάντια στους κανόνες και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε ότι η UNFICYP είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές της στο έδαφός μας μόνο λόγω της καλής θέλησης και της εποικοδομητικής στάσης των αρχών μας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, στην ανακοίνωση εκφράζεται η απειλή για άρση της αποδοχής της παρουσίας της UNFICYP, εάν ο ΟΗΕ δεν αποδεχθεί το αίτημα του ψευδοκράτους να αναγνωριστεί επίσημα από τον ΟΗΕ ως αντισυμβαλλόμενο μέρος. “Έχουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό θέσει το πολύ νόμιμο αίτημα να επιτευχθεί επίσημη ρύθμιση μεταξύ των αρχών μας και των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις δραστηριότητες της UNFICYP στη χώρα μας. Θα θέλαμε να επισημάνουμε στη διεθνή κοινότητα ότι, εάν το αίτημά μας δεν γίνει θετικά αποδεκτό μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα είμαστε υποχρεωμένοι να επανεξετάσουμε την καλή θέληση μας σχετικά με τις επιχειρήσεις της UNFICYP στη χώρα μας”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Δείτε εδώ το τελικό κείμενο του ψηφίσματος 2587/2021 του Συμβουλίου Ασφαλείας: