“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 27 Οκτωβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

► Η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom πιέζει ασφυκτικά την Κυβέρνηση της Μολδαβίας για την υπογραφή νέας συμφωνίας με νέους επαχθέστερους όρους, και σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, προσφέρει ευνοϊκότερους όρους στη μολδαβική Κυβέρνηση εάν η Μολδαβία τροποποιήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και παγώσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας που έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες. Η Gazprom μείωσε τις ποσότητες φυσικού αερίου προς τη Μολδαβία κατά 35% τον τελευταίο μήνα και η μολδαβική Κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενόψει του χειμώνα. Μολδαβοί αξιωματούχοι θα έχουν σήμερα συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

►Το διοικητικό εφετείο στο Άμστερνταμ δικαίωσε την κυβέρνηση της Ουκρανίας σχετικά με την κυριότητα αρχαιολογικών θησαυρών από την Κριμαία, οι οποίοι βρίσκονταν από το 2014 στην Ολλανδία, στα πλαίσια δανεισμού από τέσσερα μουσεία της Κριμαίας, προτού η περιοχή περάσει στον έλεγχο της Ρωσίας. Οι ρωσικές αρχές της Κριμαίας είχαν ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου του Άμστερνταμ, που απέδιδε την κυριότητα των αρχαιολογικών θησαυρών στην Ουκρανία, ως της νόμιμης αρχής για τις υποθέσεις της Κριμαίας.

A 2nd century AD intricate neck ring from Crimea

► Εντείνεται η ένταση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες Πολωνών συνοριοφυλάκων, Λευκορώσοι αστυνομικοί με πολιτικά κόβουν τα σύρματα στο φράκτη που χωρίζει τις δύο χώρες και βοηθούν παράτυπους μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στην Πολωνία.

► Οι Πρόεδροι της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν εγκαινίασαν την Τρίτη πολιτικό αεροδρόμιο στην πόλη Φούζουλι του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η περιοχή βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Αρμενίας μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, όταν και κατελήφθη από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Το αεροδρόμιο κατασκευάστηκε μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών.

► Νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19 και θανάτων στη Ρωσία καταγράφηκε την Τρίτη. 36.582 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί, ενώ 1.123 ασθενείς πέθαναν.

► Νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19 και θανάτων και στην Αρμενία. 1.517 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί, ενώ 57 ασθενείς πέθαναν. Ο Υπουργός Υγείας Αναχίτ Αβανεσιάν δήλωσε πως τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται “κοντά στο όριο” ως προς την επάρκεια κλινών.

► Η Τουρκία και η Κιργιζία θα συνάψουν διμερή συμφωνία για ζητήματα ασφάλειας, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, μετά τη συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον Κιργίζιο ομόλογό του Ουλάν Νιγιαζμπέκοφ.