“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 28 Οκτωβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

► “Σοβαρή κλιμάκωση” και “επικίνδυνη εξέλιξη” θεωρεί η Ρωσία τη χρήση τουρκικών drones από τις δυνάμεις της Ουκρανίας στο μέτωπο του Ντονμπάς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου. Η Ουκρανία έκανε την Τρίτη για πρώτη φορά χρήση των drones Bayraktar TB2 τα οποία αγόρασε φέτος από τη Ρωσία, καταστρέφοντας ένα πυροβόλο των αυτονομιστών. Η Γερμανία καταδίκασε τη χρήση drones από την Ουκρανία, λέγοντας πως παραβιάζει ρητή απαγόρευση που περιλαμβάνεται στις συμφωνίες του Μινσκ. Ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία Αντρέι Μέλνικ απάντησε λέγοντας ότι “η ουκρανική πλευρά απορρίπτει έντονα τις προειδοποιήσεις και ανησυχίες του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών” και πως η Ουκρανία έχει “το νόμιμο δικαίωμα της αυτοάμυνας ενόσω το έδαφός της βομβαρδίζεται κάθε ημέρα από βαρύ ρωσικό οπλισμό και σκοτώνονται πολίτες και στρατιώτες”. Ο Ουκρανός πρέσβης αναφερόταν στα πυροβόλα 122 χιλιοστών που χρησιμοποιούν οι αυτονομιστές, και τα οποία απαγορεύονται επίσης από τις συμφωνίες του Μινσκ.

► Αφού προηγουμένως άφησε τις τιμές του φυσικού αερίου να σημειώσουν δραματική άνοδο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε τελικά την Τετάρτη να δώσει εντολή στην Gazprom να αυξήσει την παροχή προς την Ευρώπη. Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τον Αλεξέι Μίλερ, του έδωσε εντολή να ξεκινήσει την αύξηση των ποσοτήτων προς τις δεξαμενές της Αυστρίας και της Γερμανίας “μετά τις 8 Νοεμβρίου”, “αφού πρώτα καλυφθούν οι ποσότητες για τη Ρωσία”. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει η Gazprom “να καλύψει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για παροχή φυσικού αερίου προς τους Ευρωπαίους εταίρους για την περίοδο φθινοπώρου-χειμώνα”, τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

► Έκτακτη ενίσχυση 60 εκατομμυρίων ευρώ θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μολδαβία, ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει τη σοβαρή κρίση στον τομέα της ενέργειας από την εκβιαστική πίεση της ρωσικής Gazprom για να σύναψη νέας συμφωνίας με εξαιρετικά υψηλές τιμές. Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως το ποσό θα δοθεί με τη μορφή της επιχορήγησης και όχι ως δάνειο, και πως υπάρχει το ενδεχόμενο για επιπλέον οικονομική βοήθεια εάν χρειαστεί.

► Οι αρχές του καθεστώτος της Λευκορωσίας ξεκίνησαν συλλήψεις πολιτών βασει του νέου νόμου περί παρακολούθησης “τρομοκρατικών” λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στην πλατφόρμα Telegram. Μόνο στην πόλη Χόμελ φέρεται να συνελήφθησαν τριάντα άτομα, ενώ υπάρχει μαρτυρία για 22χρονη γυναίκα που συνελήφθη στο δρόμο από την αστυνομία και της ζητήθηκαν με απειλή βίας οι κωδικοί του τηλεφώνου της.

► Διάσκεψη των γειτονικών χωρών του Αφγανιστάν διεξήχθη στην Τεχεράνη την Τετάρτη σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Ο Κινέζος ΥπΕξ Ουάνγκ Γι πρότεινε την ενεργοποίηση διεθνών οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Έθνη και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης για την παροχή βοήθειας στο Αφγανιστάν και κάλεσε τους Ταλιμπάν να αποστασιοποιηθούν από τρομοκρατικές οργανώσεις και να βοηθήσουν στην καταπολέμησή τους. Ο ΥπΕξ του Τατζικιστάν Σιροτζίντιν Μουχριντίν επανέλαβε τη θέση της χώρας του ότι δεν πρέπει να αναγνωριστεί το καθεστώς των Ταλιμπάν, το οποίο “κατέλαβε την εξουσία με τη χρήση βίας, χωρίς να σέβεται τη βούληση του συνόλου του λαού του Αφγανιστάν”.