“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 29 Οκτωβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

► Τη “βαθιά ανησυχία” τους εκφράζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Βρετανία, η Ολλανδία, ο Καναδάς και 11 ακόμη χώρες με κοινή τους δήλωση για τις “αυξανόμενες διώξεις ανεξάρτητων δημοσιογράφων και μέσω ενημέρωσης από την Κυβέρνηση της Ρωσίας”. Οι χώρες-μέλη της “Συμμαχίας για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης” αναφέρουν πως “η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική λειτουργία ελεύθερων και ανοιχτών κοινωνιών και είναι απαραίτητη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών”. “Φέτος οι ρωσικές αρχές φυλακίζουν συστηματικά δημοσιογράφους και τους υποβάλλουν σε σκληρή μεταχείριση, επειδή έκαναν ρεπορτάζ στις διαδηλώσεις υπέρ του φυλακισμένου στελέχους της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι”, τονίζεται στην κοινή δήλωση.

► Το 6ο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Μολδαβίας έλαβε χώρα την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και της Πρωθυπουργού της Μολδαβίας Νατάλια Γκαβριλίτσα. Συζητήθηκε ολόκληρη η ατζέντα των ευρω-μολδαβικών σχέσεων, όπως και η πρόσφατη ενεργειακή κρίση, και αναφέρθηκε πως υπήρξε πρόοδος στην επικαιροποίηση της Ατζέντας Σύνδεσης.

► Επίσκεψη στην Ουκρανία πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Συμμετείχε την Πέμπτη σε δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε στην Οδησσό το German Marshall Fund για τη θέση της Ουκρανίας στην Ευρώπη, την ενεργειακή κρίση και τα ζητήματα ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη, με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουκρανίας Όλγα Στεφανίσινα.

► Νέα αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους από Covid-19 σημειώθηκαν την Πέμπτη στη Ρωσία και την Ουκρανία. Στη Ρωσία καταγράφηκαν 40.096 νέα κρούσματα και 1.159 θάνατοι σε ένα 24ωρο, ενώ στην Ουκρανία καταγράφηκαν 26.071 νέα κρούσματα και 576 θάνατοι.

► Άνοδο της δημοτικότητας του Βλαντίμιρ Πούτιν καταγράφει δημοσκόπηση του Levada Center, παρ’ όλη την επιδείνωση της πανδημίας. Τον Ρώσο Πρόεδρο επικροτεί το 67% των ερωτηθέντων, έναντι 64% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου και 61% τον Αύγουστο.

Σοβαρή επιδείνωση έχει παρουσιάσει η υγεία του πρώην Προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος κάνει απεργία πείνας στις φυλακές της πόλης Ρουστάβι της Γεωργίας όπου κρατείται. Ο Γεωργιανός πολιτικός επέστρεψε στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Γεωργία από την Ουκρανία όπου ζούσε και δραστηριοποιούνταν πολιτικά τα τελευταία χρόνια και συνελήφθη την 1η Οκτωβρίου βάσει παλαιών κατηγοριών για κατάχρηση εξουσίας και νέας δίωξης για παράνομη είσοδο στη χώρα. Οπαδοί του διαδηλώνουν σχεδόν καθημερινά στην Τυφλίδα και άλλες πόλεις της Γεωργίας ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του ή τη μεταφορά του σε νοσοκομείο. Η Κυβέρνηση της Γεωργίας τηρεί μέχρι στιγμής σκληρή στάση και δεν δέχεται τη διαμεσολάβηση διεθνών παραγόντων για την τύχη του πρώην Γεωργιανού Προέδρου.

Protesters in Tbilisi demand Saakashvili’s release from prison