“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 30 Οκτωβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

► Συμφωνία επήλθε τελικά την Παρασκευή ανάμεσα στη Μολδαβία και τη Gazprom για την ανανέωση της σύμβασης παροχής φυσικού αερίου στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σημαντική βοήθεια προς τη Μολδαβία. Σύμφωνα με το μολδαβικό Υπουργείο Ενέργειας επήλθε “κατ’ αρχήν συμφωνία”, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει επέκταση της προηγούμενης σύμβασης για πέντε χρόνια “με χρήση της τιμολογιακής φόρμουλας που πρότεινε η μολδαβική πλευρά”. Η Gazprom εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επεκτείνουν την υπάρχουσα συμφωνία “με αμοιβαία επωφελείς όρους”. Καμία από τις δύο πλευρές δεν δημοσίευσε τους όρους και τις τιμές της συμφωνίας.

► Στη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Ουκρανία, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα, τον προκαθήμενο της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτη Επιφάνιο και απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο του Μπάμπι Γιάρ και το Τείχος Μνήμης των θυμάτων της Ουκρανίας.

► Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δικαιολόγησε την Παρασκευή τη χρήση τουρκικών drones Bayraktar από τις ουκρανικές δυνάμεις στο μέτωπο του Ντονμπάς, παρά την κριτική από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και προφανώς τη Ρωσία. Ο Ουκρανός Πρόεδρος ανάρτησε δήλωση στον ιστότοπο της Προεδρίας, υποστηρίζοντας πως “όποτε οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κρίνουν ότι πρέπει να υπερασπίσουν τη χώρα, το κάνουν. Και θα συνεχίσουν να επιχειρούν με βάση αυτήν την αρχή”. Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανάρτησε tweets, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνία εκεχειρίας, και κατηγόρησε τις δυνάμεις των αυτονομιστών και τη Ρωσία πως εκείνοι πρώτοι παραβίασαν τους όρους της εκεχειρίας, κάνοντας χρήση βαρέων πυροβόλων και drones.

► Καταζητούμενος χαρακτηρίστηκε από τις ρωσικές αρχές ο προγραμματιστής Σεργκέι Σαβέλιεφ, ο οποίος φέρεται να διοχέτευσε στις αρχές Οκτωβρίου στον ερευνητικό ιστότοπο Gulagu.net δεκάδες βίντεο, έγγραφα και φωτογραφίες που δείχνουν τη βάναυση μεταχείριση κρατουμένων από δεσμοφύλακες στις ρωσικές φυλακές, μέσω βιασμών, ξυλοδαρμών και αφαίρεσης προσωπικών αντικειμένων. Ο Σαβέλιεφ διαφεύγει τη σύλληψη και θεωρείται ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό, ενώ αναμένεται η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εναντίον του από τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία της “παράνομης πρόσβασης σε ηλεκτρονικά στοιχεία”.