“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 1 Νοεμβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

► Ευρεία νίκη πέτυχε το κυβερνών κόμμα στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της Γεωργίας αλλά η αντιπολίτευση καταγγέλλει εκτεταμένη νοθεία. Το “Γεωργιανό Όνειρο” κέρδισε 19 από τους 20 μεγάλους δήμους, μεταξύ των οποίων τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, όπως η Τυφλίδα, το Κουτάισι, το Ρουστάβι, το Μπατούμι και το Πότι. Η αντιπολίτευση διοργάνωσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Τυφλίδα και άλλες πόλεις και η ηγέτης του “Ενιαίου Εθνικού Κινήματος” και υποψήφια για τον δήμο Τυφλίδας Νίκα Μέλια δήλωσε πως “οι νίκες που πέτυχε η αντιπολίτευση σε πολλούς δήμους κλάπηκαν…σαν να μην υπήρξαν ποτέ”. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πάντως ανακοίνωσε πως η εκλογική διαδικασία κύλισε σχετικά ομαλά, αν και υπάρχει ανησυχία για την εκτεταμένη πόλωση και την ανοικτή υποστήριξη υποψηφίων από εκλογικούς παρατηρητές. Ο Γκιόργκι Μπαραμίτζε, υψηλόβαθμο στέλεχος του “Ενιαίου Εθνικού Κινήματος” κάλεσε τον πρώην Πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι να τερματίσει την απεργία πείνας. “Μίσα, αδερφέ μου, σε χρειαζόμαστε ζωντανό. Μόνο ο Πούτιν και ο Ιβανισβίλι σε θέλουν νεκρό”, δήλωσε ο Μπαραμίτζε.

► Αρνητική ήταν η θέση της Ρωσίας στη Σύνοδο του G20 ως προς την κατάργηση της χρήσης άνθρακα έως το 2050, καθώς η χώρα έχει θέσει ως στόχο το 2060. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε μάλιστα την ιταλική προεδρία πως προώθησε ως τελικό κείμενο συμπερασμάτων ένα κείμενο που προώθησαν τα κράτη του G7. O Βλαντίμιρ Πούτιν πάντως στην ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο ανέφερε πως η Ρωσία κινείται προληπτικά και τηρεί όλες τις διεθνείς της δεσμεύσεις. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πάντως κατηγόρησε τη Ρωσία και την Κίνα ότι “δεν προσήλθαν” στους στόχους για την κλιματική αλλαγή στη Σύνοδο.

► Αυξάνονται σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές στη Λευκορωσία και μάλιστα από την επίσημο οδό. Δεκάδες πτήσεις από χώρες της Μέσης Ανατολής καταφθάνουν κάθε εβδομάδα στο αεροδρόμιο του Μινσκ και στην πόλη υπάρχει έντονη η παρουσία Αράβων και Αφρικανών μεταναστών.

► Μέλη των Ταλιμπάν δολοφόνησαν εισέβαλαν σε γαμήλια τελετή στην επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν σύμφωνα με μαρτυρίες, και δολοφόνησαν δύο καλεσμένους και τραυμάτισαν τουλάχιστον οκτώ, με αφορμή ότι στον γάμο παιζόταν μουσική.

Τηλεφωνική επικοινωνία της Προέδρου της Μολδαβίας Μάγια Σάντου με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η ηγέτιδα της Μολδαβίας ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βοήθεια και τη στήριξη στην ενεργειακή κρίση.

Εμφάνιση του “Ανώτατου Ηγέτη” των Ταλιμπάν σε ισλαμική σχολή στην Κανταχάρ. Σύμφωνα με το Reuters, ο Χαϊμπατούλα Ακουντζάντα πραγματοποίησε την πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη δημόσια εμφάνισή του μετά την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα από τους Ταλιμπάν.