“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 11 Νοεμβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Σκληραίνει τη στάση της η ΕΕ προς τη Λευκορωσία. Έτοιμη να αποφασίσει νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας φέρεται να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως συνέπεια της “υβριδικής επίθεσης” του καθεστώτος Λουκασένκο με μεταναστευτικές ροές στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. Με επίσημη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ εκ μέρους της ΕΕ, καταδικάζονται απερίφραστα οι ενέργειες της Λευκορωσίας και δηλώνεται ετοιμότητα για νέες κυρώσεις. “Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς”, αναφέρει η δήλωση του Μπορέλ. Ο Σαρλ Μισέλ παράλληλα ταξίδευσε στη Βαρσοβία και δήλωσε την πλήρη συμπαράσταση της ΕΕ στην Πολωνία για την “υπεράσπιση των συνόρων της ΕΕ” και άνοιξε τη συζήτηση για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της οικοδόμησης φρακτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η Μέρκελ επικοινώνησε με τον Πούτιν και του ζήτησε να μεσολαβήσει για την εκτόνωση της κρίσης, αλλά εκείνος της είπε πως είναι καλύτερα να μιλήσει η ΕΕ απευθείας με τον Λουκασένκο.

Συνάντηση Μπλίνκεν-Κούλεμπα. Φιλικό ήταν το κλίμα στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου συζητήθηκε κυρίως το ζήτημα της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι θα ήταν “σοβαρό λάθος” από πλευράς της Ρωσίας, εάν επιχειρήσει να επαναλάβει τις ενέργειες του 2014. “Δεν έχουμε καθαρή εικόνα για τις προθέσεις της Μόσχας, δεν γνωρίζουμε τα σχέδιά της”, πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ ο Ντμίτρο Κούλεμπα δήλωσε ότι “αυτό που εκτυλίσσεται στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή είναι μια πολύ περίπλοκη κατάσταση με πολλές παραμέτρους”.

Ξεκίνησε η δίκη του Σαακασβίλι, δεκάδες συλλήψεις οπαδών του. Άρχισε η δίκη του πρώην Προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι στην Τιφλίδα, χωρίς ο ίδιος να είναι παρών, “λόγω της κατάστασης της υγείας του”, όπως δήλωσαν οι γεωργιανές αρχές. Χιλιάδες οπαδοί του οργάνωσαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίες μπροστά στα δικαστήρια και σε κυβερνητικά κτίρια, και οι αρχές ασφαλείας προέβησαν σε δεκάδες συλλήψεις.

Άσυλο στη Γαλλία ζήτησε ο πληροφοριοδότης για τα βασανιστήρια στις ρωσικές φυλακές. Στη Γαλλία κατέφυγε τελικά και ζήτησε πολιτικό άσυλο ο Σεργκέι Σαβέλιεφ, ο οποίος πριν από ένα μήνα είχε δημοσιοποιήσει, μέσω του ερευνητικού ιστότοπου Gulagu, βίντεο που αποκάλυπτε βασανιστήρια και βιασμούς κρατουμένων σε ρωσικές φυλακές. Παράλληλα, η εισαγγελεία του Σαράτοφ απέσυρε την ποινική δίωξη εναντίον του “ως παράνομη και αβάσιμη”.