“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 12 Νοεμβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Κίνδυνος στρατιωτικοποίησης της κρίσης στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Τον κίνδυνο η μεταναστευτική και διπλωματική κρίση στα πολωνο-λευκορωσικά σύνορα να εξελιχθεί σε στρατιωτική σύγκρουση εξέφρασαν με κοινή τους δήλωση οι Υπουργοί Άμυνας της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας, αλλά και οι ομόλογοί τους από την Ελλάδα και τη Βρετανία που συμμετείχαν στο ετήσιο Συνέδριο Άμυνας της Βαλτικής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει νέα δέσμη κυρώσεων, αν και θα χρειαστούν πάνω από 10 ημέρες ώστε αυτές να συγκεκριμενοποιηθούν. Ο Λουκασένκο από την πλευρά του απειλεί με διακοπή της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφος της Λευκορωσίας, σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων.

ΗΠΑ και Ουκρανία υπέγραψαν νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας. Την ανανέωση της διμερούς συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Ντμίτρο Κούλεμπα. Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν την Ουκρανία στο να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης και ανεξάρτητη, ενώ τα δύο μέρη συμφωνούν στις βασικές αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Πρόθυμος να τερματίσει την απεργία πείνας ο Σαακασβίλι. Την πρόθεση του να αποδεχθεί την έκκληση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να τερματίσει την διάρκειας 43 ημερών απεργία πείνας εξέφρασε ο φυλακισμένος πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα μεταφερθεί σε πολιτικό νοσοκομείο για αποκατάσταση της υγείας του. Συνεχίζονται δε οι διαδηλώσεις στην Τιφλίδα για την αποφυλάκιση του Σαακασβίλι.

Οι δημοσιογράφοι της Kyiv Post θέλουν να δημιουργήσουν καινούργιο ΜΜΕ. Ένα καινούργιο αγγλόφωνο ιστότοπο και εφημερίδα θέλουν να ιδρύσουν οι δημοσιογράφοι της Kyiv Post, μετά το κλείσιμο του ανεξάρτητου μέσου από τον ιδιοκτήτη Αντνάν Κίβαν, καθώς ο Ουκρανός επιχειρηματίας ζητά νέα διεύθυνση για το μέσο που θα παρεμβαίνει στο δημοσιογραφικό έργο.