“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 17 Νοεμβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Σκληρές συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και πολωνικής αστυνομίας. Σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν την Τρίτη στο συνοριακό σταθμό μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας, όταν οι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων προσπάθησαν να παραβιάσουν τη διάβαση. Οι πολωνικές αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων και υδροβόλων και απώθησαν τους μετανάστες, ενώ υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί και οι πολωνικές αρχές κατηγορούν τις λευκορωσικές δυνάμεις ότι προβαίνουν σε δολιοφθορές στον συνοριακό φράκτη για να ανοίξουν διόδους. — Αντιδράσεις προκαλεί η κίνηση της Άνγκελα Μέρκελ να τηλεφωνήσει στον Αλεξάντερ Λουκασένκο. Το καθεστώς της Λευκορωσίας προπαγανδίζει το τηλεφώνημα Μέρκελ-Λουκασένκο ώς υποχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσωρινό (;) πρόβλημα με τον Nord Stream 2. Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας ανέστειλε τη διαδικασία αδειοδότησης του ρωσογερμανικού αγωγού Nord Stream 2, με το αιτιολογικό της μη συμμόρφωσης της εταιρείας διαχείρισης του αγωγού με το γερμανικό δίκαιο. Η εταιρεία έχει έδρα την Ελβετία και έχει ιδρύσει μια θυγατρική της στη Γερμανία για τη διαχείριση του αγωγού. Η γερμανική αρχή ξεκαθάρισε ότι “η διαδικασία αδειοδότησης θα παραμείνει σε αναστολή μέχρις ότου μεταφερθούν στη γερμανική θυγατρική της Nord Stream 2 όλα τα στοιχεία του ενεργητικού και το ανθρώπινο δυναμικό” και επιβεβαιωθεί η μεταβίβαση.

Ανακωχή ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Μετά από μεσολάβηση της Ρωσίας, επιτεύχθηκε τελικά ανακωχή το απόγευμα της Τρίτης ανάμεσα στις αρμενικές και τις αζέρικες δυνάμεις μετά από δύο ημέρες σφοδρών συγκρούσεων. Ήταν οι σοβαρότερες συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μετά τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών το φθινόπωρο του 2000. Σύμφωνα με τις αρμενικές αρχές σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας Αρμένιος στρατιώτης, ενώ ανεξάρτητες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 15.

► Συνεχίζεται η ανησυχία για τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις που είχαν λάβει τις προηγούμενες ημέρες κοντά στα ουκρανικά σύνορα, αλλά έχει παραμείνει ο βαρύς οπλισμός και το πυροβολικό. — ‘Πρέπει να ανασχεθεί η Ρωσία στην Ουκρανία’, γράφει ο Μπεν Χότζες του Center for European Policy Analysis. — Ρωσικό drone κατέρριψαν οι ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς.

“Κρίσιμη” η κατάσταση της υγείας του Σαακασβίλι. Επιδεινώθηκε η υγεία του πρώην Προέδρου της Γεωργίας, ο οποίος βρίσκεται στην 47η ημέρα απεργίας πείνας. Οι γεωργιανές αρχές απαγόρευσαν στην Πολωνή ευρωβουλευτή Άννα Φότιγκα να τον επισκεφθεί.