“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 17 Δεκεμβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: “Μαζικές επιπτώσεις” και κυρώσεις στη Ρωσία εάν επιτεθεί στην Ουκρανία. Ομοφωνία υπήρξε ανάμεσα στους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την απάντηση που πρέπει να δοθεί στη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία. Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται πως “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την πλήρη στήριξή του ως προς την κυριαρχία και την εδαφική ακαιραιότητα της Ουκρανίας. Οιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επιθετικότητα ενάντια στην Ουκρανία θα προκαλέσει ως απάντηση μαζικές επιπτώσεις και δριμύ κόστος, συμπεριλαμβανομένων περιοριστικών μέτρων σε συντονισμό με τους εταίρους”.

Απόφαση ρωσικού δικαστηρίου επιβεβαιώνει την ύπαρξη ρωσικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ουκρανία. Η δικαστική απόφαση ως προς μια υπόθεση δωροδοκίας στελέχους εταιρείας προμήθειας φαγητών για τον ρωσικο στρατό επιβεβαιώνει την ύπαρξη ρωσικών στρατευμάτων στις επαρχίες του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία. Το δικαστήριο στο Ροστόφ επί του Ντον αποδέχθηκε στην απόφασή του ότι η εταιρεία του κατηγορουμένου προμήθευε φαγητό σε “ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό που σταθμεύει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ”. Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ απάντησε ότι το δικαστήριο πρέπει να έκανε “λάθος”.

Εταιρεία συνεργάτη του Λουκασένκο πίσω από τη διακίνηση μεταναστών στη Λευκορωσία. Ο πολωνικός ερευνητικός ιστότοπος Front Story δημοσίευσε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ όπου εμφανίζεται εταιρεία ενός Ιρακινού συνεργάτη του καθεστώτος Λουκασένκο να βρίσκεται πίσω από τη διακίνηση των μεταναστών προς τα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

Η ιστορία της Ρωσίας καθοδηγεί τις αποφάσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, γράφει σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του στη Die Zeit o Γερμανός αρθρογράφος Μίκαελ Τούμαν. “Εγώ είμαι ο Πρόεδρός σου. Εγώ είμαι ο ανώτερος ιστορικός. Δεν θα έχεις άλλους ιστορικούς εκτός από εμένα”.

Δημοσκόπηση στη Ρωσία: 75% των Ρώσων θεωρούν ότι η ένταση με την Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Levada στη Ρωσία, το 50% των Ρώσων θεωρούν υπεύθυνο το NATO για την ένταση στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ το 75% θεωρούν ότι μπορεί  να οδηγηθούν τα πράγματα σε πόλεμο.

Πάνω από 60.000 συνεργάτες του NATO παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Αφγανιστάν. Ο αριθμός των διερμηνέων και άλλων Αφγανών συνεργατών των δυνάμεων του NATO που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν υπερβαίνει τις 60.000 όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.