Οι κίνδυνοι από την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του Ερντογάν

Γράφει ο Θάνος Νιφόρος

Γιαβάς-γιαβάς η επόμενη “κρίση” στη περιοχή μας. Η αποδυτικοποίηση της Τουρκίας και ο ισλαμικός νόμος που καθορίζει την πολιτική των επιτοκίων με βάση τις ισλαμικές αρχές.

Ο απλός λόγος για την κατάρρευση της τουρκικής λίρας (17.73TRY/US$) είναι η ανορθόδοξη, ή διαφορετικά η σταδιακή ισλαμοποίηση της οικονομική πολιτικής και όχι μόνο, από την τουρκική κυβέρνηση, έτσι ώστε να διατηρεί τα επιτόκια χαμηλά για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, το ανταγωνιστικό προς την Ελλάδα τουριστικό προϊόν της, και τις εξαγωγικές δυνατότητες της Τουρκίας με ένα ανταγωνιστικό νόμισμα.

Φωτογραφία που έγινε viral στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει πολίτες στην Κωνσταντινούπολη να περιμένουν στην ουρά για να αγοράσουν ψωμί από τα φθηνό πρατήριο του Δήμου, ενώ στη στάση λεωφορείου φαίνεται διαφήμιση του βιβλίου του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με τίτλο “Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι εφικτός”. [Πηγή: @ArdaAslanh/Twitter]

Ο πόλεμος της Τουρκίας προς τις θεμελιώδεις οικονομικές αξίες και θεωρίες διεξάγεται με αιχμή του δόρατος τον φονταμενταλιστή Πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έχει ορκιστεί να “προστατεύσει” την Τουρκία από τα ομολογουμένως υψηλά επιτόκια, λέγοντας ότι “αν θέλει ο Θεός, δεν θα επιστρέψουμε σε αυτό το μονοπάτι”. Ο Ερντογάν έχει επίσης ταχθεί σφόδρα υπέρ των ισλαμικών ομολόγων για να χρηματοδοτήσει μεγαλύτερες επενδύσεις στην Τουρκία, προτρέποντας τις χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία να συνδυάσουν τις οικονομίες τους με βάση τις ισλαμικές αρχές αποφεύγοντας το “σύστημα της Δύσης που βασίζεται στα συμφέροντα” με τις ισλαμικές οικονομικές αρχές να έχουν επινοηθεί για μια οικονομία του 7ου αιώνα.

Το ΔΝΤ αναμένει αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της τάξης του 9% φέτος — ένας από τους ταχύτερους ρυθμούς στον κόσμο.

Σε αυτο το πλαίσιο η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 400 μονάδες στο 15% φέτος, με αποτέλεσμα η λίρα να χάσει πάνω από 51% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Το νόμισμα είναι μακράν το νόμισμα των αναδυόμενων αγορών (EM) με τις χειρότερες επιδόσεις το 2021. Τα επίσημα στοιχεία για τον Νοέμβριο έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο 21,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανότατα υψηλότερος.

Ωστόσο, η κατάρρευση και η αστάθεια της λίρας θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη μελλοντική ανάπτυξη με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και της ευρύτερης οικονομίας — καθώς και να επιταχύνει εκρηκτικά αποτελέσματα απο την αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια.