“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 28 Δεκεμβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Πούτιν: Θα εξετάσω διάφορες “επιλογές” εάν η Δύση δεν μας παράσχει εγγυήσεις. Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε την Κυριακή στην κρατική τηλεόραση πως εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το NATO δεν παράσχουν στη Ρωσία τις εγγυήσεις ασφάλειας που έχει ζητήσει η Μόσχα, τότε εκείνος θα εξετάσεις μια “σειρά από επιλογές”. Ερωτηθείς για τη φύση αυτών των “επιλογών”, ο Πούτιν απάντησε πως μπορεί να είναι “διαφόρων ειδών” και θα εξαρτηθούν από τις πρότάσεις που θα λάβει από τους στρατιωτικούς τους συμβούλους. Πρόσθεσε δε πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα διεξαχθούν στη Γενεύη, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τη Δευτέρα πως οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν “αμέσως μετά τις γιορτές”, το οποίο σημαίνει μετά τις 7 Ιανουαρίου που εορτάζονται στη Ρωσία τα Χριστούγεννα σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο.

Συνταγματική αναθεώρηση-φιάσκο προτείνει ο Λουκασένκο. Προτάσεις για αναθεώρηση του Συντάγματος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, με τις οποίες είναι προφανής η προσπάθεια απόλυτου ελέγχου της χώρας. Ανάμεσα στις προτάσεις περιλαμβάνεται η ισόβια ασυλία των Προέδρων, ο περιορισμος των πεναετών θητειών του Προέδρου σε δύο, αλλά μόνο εφεξής, και η θεσμοθέτηση μιας δοτής δεύτερης βουλής, η οποία θα αναλάβει τις περισσότερες αρμοδιότητες του εκλεγμένου Κοινοβουλίου.

Ανάστροφη ροή για 6 ημέρες του ρωσικού φυσικού αερίου στον αγωγό Yamal-Europe. Οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου από την Gazprom όχι μόνο δεν έχουν αυξηθεί την τελευταία εβδομάδα, αλλά έχουν ακολουθήσει ανάστροφη πορεία στον αγωγό Yamal-Europe από τη Γερμανία προς την Πολωνία, σύμφωνα με τον γερμανικό διαχειριστή Gascade. Η Gazprom δήλωσε πως η ανάστροφη ροή δεν υποκρύπτει πολιτικά κίνητρα, αλλά αφορά απλές διαδικασίες λειτουργίας του δικτύου.

Ρωσικό δικαστήριο αύξησε την ποινή του ιστορικού Γιούρι Ντμίτριγιεφ. Δικαστήριο στην πόλη Πετροζαντόφσκ στη Ρωσία αύξησε την ποινή που έχει επιβληθεί στον ιστορικό Γιούρι Ντμίτριγιεφ σε 15 έτη κάθειρξη για κατοχή πορνογραφικού υλικού της θετής του κόρης. Ο Ρώσος ιστορικός, μέλος της ΜΚΟ Memorial, ειδικεύεται στην ανάδειξη των εγκλημάτων του σοβιετικού καθεστώτος της περιόδου του Ιωσήφ Στάλιν και ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες εναντίον του αποτελούν προϊόν στοχοποίησης από τις ρωσικές αρχές.

Περισσότεροι από 11.000 μετανάστες πέρασαν το 2021 τα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι κατά τη διάρκεια του 2021 πέρασαν τα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας περισσότεροι από 11.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Ιρακινοί Κούρδοι. Ο μεγαλύτερος αριθμός πέρασε τα σύνορα από τον Αύγουστο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, προτού οι πολωνικές αρχές ενισχύσουν τα μέτρα αποτροπής των παράνομων εισόδων στα σύνορα.