“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 29 Δεκεμβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Στις 10 Ιανουαρίου ξεκινούν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Γενεύη. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε την Τρίτη πως οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τις “εγγυήσεις ασφαλείας” που έχει ζητήσει η Μόσχα θα ξεκινήσουν στις 10 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Σύμφωνα με τη δήλωση του NSC, “είμαστε ενωμένοι ως Συμμαχία για τις επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει η Ρωσία εάν κινηθεί στην Ουκρανία. Αλλά είμαστε ενωμένοι στη θέλησή μας να εμπλακούμε σε μια διπλαωματία αρχών με τη Ρωσία.  Όταν οι δύο χώρες συνομιλούν, η Ρωσία μπορεί να θέσει τις ανησυχίες στο τραπέζι, και εμείς θα θέσουμε επίσης στο τραπέζι τις ανησυχίες μας για τις δραστηριότητες της Ρωσίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας διέταξε τη διάλυση της παλαιότερης ΜΚΟ. Ύστερα από δίωξη που κατέθεσε το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τη διάλυση του Memorial International Historical Educational Charitable and Human Rights Society. Πρόκειται για την παλαιότερη και πιο σημαντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση στη Ρωσία, με γραφεία σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Η Memorial έχει επιτέλεσει σημαντικές ιστορικές έρευνες για τα εγκλήματα που διέπραξε το σοβιετικό καθεστώς, ιδίως κατά τη σταλινική περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κατηγορητήριο, η Γενική Εισαγγελία αναφέρει ότι η Memorial “καλλιεργεί την ψευδή εικόνα της ΕΣΣΔ ως ενός τρομοκρατικού καθεστώτος”.

Το αντιβαλλιστικό σύστημα S-550 πέρασε τα δοκιμαστικά τεστ: στρατιωτική πηγή. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας που μίλησε στο Tass, το S-550 πέρασε με επιτυχία τα δοκιμαστικά τεστ και έχει πλέον ενταχθεί επιχειρησιακά στα αμυντικά συστήματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, το S-550 είναι ένα εντελώς καινούργιο όπλο, το οποίο έχει την ικανότητα να πλήξει διαστημόπλοια, πυρηνικές κεφαλές διηπειρωτικών πυραύλων και υπερηχητικούς πυραύλους σε ύψος πολλών δεκάδων χιλιάδων χιλομέτρων.

Οι Ταλιμπάν καταργούν την Επιτροπή Εκλογών. Με έναν φετφά που εξέδωσαν την Τρίτη, το καθεστώς των Ταλιμπάν καταργεί την Επιτροπή Εκλογών του Αφγανιστάν και το Υπουργείο Ειρήνης. Πρόκειται για δύο θεσμούς που είχαν βοηθήσει στο να υπάρχει ένας βαθμός εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς. Με άλλον φετφά οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες να ταξιδεύουν πέραν των 60 χιλιομέτρων χωρίς τη συνοδεία κάποια άνδρα μέλους της οικογένειάς τους. Μερικές δεκάδες γυναίκες διαδήλωσαν κατά του μέτρου στην Καμπούλ και οπλοφόροι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Σχεδόν όλα τα παιδιά στο Αφγανιστάν έχουν εγκαταλείψει το σχολείο και αναγκάζονται να δουλεύουν στο δρόμο για ένα κομμάτι ψωμί ή να ζητιανεύουν λόγω της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Εξαιρετικό βίντεο ρεπορτάζ του BBC. ↓

Το κυβερνών κόμμα στη Γεωργία προωθεί την κατάργηση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το “Γεωργιανό Όραμα” κατέθεσε πρόταση νόμου για την αναμόρφωση του “Κρατικού Επιθεωρητή”, της ανεξάρτητης αρχής που εποπτεύει τις πράξεις των κρατικών φορέων της χώρας για τυχόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την πρόταση νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη γεωργιανή Βουλή μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, ο “Κρατικός Επιθεωρητής” χωρίζεται σε δύο υπηρεσίες και όλοι οι υπάλληλοι του παλαιού φορέα θα απολυθούν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Η ανεξάρτητη αυτή αρχή διερευνά εδώ και ένα μήνα τις καταγγελίες του πρώην Προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι για παραβίαση των βασικών του δικαιωμάτων.