“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 30 Δεκεμβρίου 2021

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν σήμερα. Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα Πέμπτη ενόψει της έναρξης των συνομιλιών για τις “εγγυήσεις ασφάλειας” στη Γενεύη στις 10 Ιανουαρίου. Την επικοινωνία φέρεται να ζήτησε ο Πούτιν, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να προκύψει μια “διπλωματία αρχών” με τη Ρωσία. Στις 12 Ιανουαρίου ορίσθηκε να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου NATO-Ρωσίας στις Βρυξέλλες, ενώ στις 13 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει ο Οργανισμός για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (OSCE) που έχει την ευθύνη επιτήρησης της ανακωχής στην Ανατολική Ουκρανία. Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής του NATO Ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης δήλωσε στο CNBC πως θεωρεί ότι η πιθανότητα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι “μια στις πέντε” και πως αυτό είναι “απαράδεκτα υψηλό”.

Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να εμπλακεί στις συνομιλίες με τη Ρωσία. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξή του στη Die Welt ότι η ΕΕ πρέπει να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τη Ρωσία για τις “εγγυήσεις ασφαλείας” και πως “τίποτε δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς να είμαστε παρόντες και εμείς”. “Η Ρωσία θέλει να υπάρχουν δύο παίκτες, οι οποίοι θα μοιράσουν τις σφαίρες επιρροής τους. Αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε”, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. “Οι απαιτήσεις της Ρωσίας είναι εντελώς απαράδεκτες, ειδικά όσον αφορά την Ουκρανία”.

Δικαστήριο της Μόσχας διέταξε το κλείσιμο και δεύτερης ΜΚΟ της Memorial. Μια ημέρα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας για τη διάλυση της ιστορικής ΜΚΟ Memorial πιυ δραστηριοποιείται στην ιστορική καταγραφή των εγκλημάτων του σταλινισμού, δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε το κλείσιμο και του παραρτήματος της Memorial που ασχολείται με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Γερμανία αντέδρασε στην εξέλιξη αυτή με δηλώσεις εκπροσώπου της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης στο Βερολίνο, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου “πέρα από ακατανόητη”, καθώς υπάρχει “μεγάλη ανησυχία” ότι πλέον δεν θα έχουν φωνή οι άνθρωποι που υφίστανται καταπίεση και διώξεις.

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε, μετά από συνάντηση που είχε με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο στην Αγία Πετρούπολη, ότι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο θα διεξαχθούν νέες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.  Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες συμμετείχαν σε φιλικό αγώνα χόκεϊ επί πάγου με επίλεκτους από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

View this post on Instagram

A post shared by Kappa News (@kappanewsgr)

Gazprom: Ο Nord Stream 2 είναι έτοιμος να διοχετεύσει φυσικό αέριο. Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας ανακοίνωσε την Τετάρτη πως ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι έλεγχοι πίεσης στον Nord Stream 2 και έτσι ο αγωγός είναι έτοιμος να ξεκινήσει την διοχέτευση φυσικού αερίου στην αγορά της Γερμανίας. Ο Βλαντίμιρ δήλωσε σε κυβερνητική τηλεδιάσκεψη παρουσία του CEO της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ, ότι όταν οι “μεγάλες ποσότητες” ρωσικού φυσικού αερίου αρχίσουν να ρέουν προς την Ευρώπη, τότε “χωρίς αμφιβολία θα επηρεαστούν [προς τα κάτω] οι spot τιμές και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα το νιώσουν”.

Διαμαρτυρίες δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν κατά του νέου νόμου για τα ΜΜΕ.  Δημοσιογράφοι διαδήλωσαν την Τρίτη έξω από το αζέρικο κοινοβούλιο στο Μπακού για να διαμαρτυρηθούν για έναν νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος ισχυρίζονται ότι θα περιορίσει περαιτέρω την ανεξάρτητη δημοσιογραφία στη χώρα. Η αστυνομία τους εμπόδισε να αναρτήσουν τα πλακάτ τους. Ο αμφιλεγόμενος νόμος, ο οποίος δημιουργεί μια βάση δεδομένων για οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και απαιτεί από τους δημοσιογράφους να είναι εγγεγραμμένοι στο κράτος, αναμένεται να ψηφιστεί  σήμερα.

Υποχρεωτικές τριμηνιαίες ιατρικές εξετάσεις για όλους τους αλλοδαπούς στη Ρωσία. Τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη νόμος, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι αλλοδαποί που διαμένουν στη χώρα θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις για την ανίχνευση τυχόν μολυσματικών ασθενειών αλλά και για παράνομη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Όσοι αλλαοδαποί αρνηθούν να εξετασθούν θα χάνουν τις άδειες εργασίες και παραμονής στη Ρωσία.