Από το Kappa Newsdesk
Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
► ‛Σοβαρή’ η συνομιλία Μπάιντεν-Πούτιν. 50 λεπτά κράτησε η συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με αξιωματούχους και από τις δυο πλευρές να την χαρακτηρίζουν ως “σοβαρή”, αν και δεν φαίνεται να υπήρξε πρόοδος στο επίμαχο ζήτημα της Ουκρανίας και των “εγγυήσεων ασφαλείας” που απαιτεί η Ρωσία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του για “πρωτοφανείς” κυρώσεις σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος προειδοποίησε ότι τυχόν επιβολή νέων κυρώσεων θα οδηγήσει στην “πλήρη ρήξη” των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.
View this post on Instagram
► Επιτροπή Βενετίας: Κριτική στη Ρωσία για το νόμο περί “ξένων πρακτόρων”. Η υψηλού κύρους Επιτροπή Βενετίας ασκεί δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση της Ρωσίας για τον νόμο περί “ξένων πρακτόρων”, με αφορφή τις αποφάσεις του ρωσικού Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Πρωτοδικείου της Μόσχας για το κλείσιμο και τη διάλυση της ΜΚΟ Memorial. Η Επιτροπή, που αποτελεί το όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον έλεγχο του συνταγματικού θεσμικού πλαισίου, αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως “αυτή η νομοθεσία επιτρέπει στις αρχές να ασκούν υπέρμετρο έλεγχο στις δραστηριότητες και τη λειτουργία των ΜΚΟ, όπως και στη συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια σφαίρα”. — Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι αρχές της Ρωσίας χαρακτήρισαν την Πέμπτη ως “ξένους πράκτορες” μια σειρά από Ρώσους πολίτες, μεταξύ των οποίων το μέλος των Pussy Riot Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, τον κωμικό Βίκτορ Σεντέροβιτς, τον συλλέκτη έργων τέχνης Μάρατ Γκέλμαν κ.ά.
► Από το νοσοκομείο ξανά στη φυλακή ο Σαακασβίλι. Στις φυλακές του Ρουστάβι μεταφέρθηκε την Πέμπτη ο Μιχαήλ Σαακασβίλι από το στρατιωτικό νοσοκομείο του Γκόρι όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες λόγω της απεργίας πείνας που είχε κάνει. Ο δικηγόρος του εξέφρασε την αγωνία του για την κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Γεωργίας, καθώς ο Σαακασβίλι φέρεται να λιποθύμησε τη Δευτέρα όταν του ανακοινώθηκε ότι θα επιστρέψει στη φυλακή.
► Η Αρμενία καταργεί το εμπάργκο τουρκικών προϊόντων. Η Κυβέρνηση του Ερεβάν αποφάσισε να μην παρατείνει πέραν της 31ης Δεκεμβρίου το εμπάργο στα προϊόντα από την Τουρκία, το οποίο είχε επιβληθεί τον Δεκέμβριο του 2020 με αφορμή τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η λήξη του εμπάργκο είναι πιθανό να αποτελεί μέρος των διπλωματικών κινήσεων για εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.
► Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. Ενώ η κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας βρίσκεται σε σαφή ύφεση, χιλιάδες μετανάστες παραμένουν ακόμη κοντά στα σύνορα σε σκηνές και σε αποθήκες. Κάποιοι δέχονται να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης αλλά πολλοί περιμένουν μήπως υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη και μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα με κατεύθυνση κυρίως τη Γερμανία.