“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 4 Ιανουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Η στρατηγική του Μπάιντεν απέναντι στον Πούτιν. Ενώ την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι συνομιλίες στη Γενεύη ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, οι αναλυτές προσπαθούν να προσεγγίσουν το πλαίσιο στο οποίο αναμένεται να κινηθεί η αμερικανική πλευρά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τον Λευκό Οίκο, οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα διαμηνύσουν στη ρωσική πλευρά ότι εάν εισβάλλει στην Ουκρανία, “οι επιπτώσεις θα είναι πρωτοφανείς”, ενώ παράλληλα θα αφήσουν περιθώριο διαπραγμάτευσης για τα πυρηνικά οπλοστάσια στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά την Κυριακή με τον Ουκρανό ομόλογό του και τον διαβεβαίωσε πως “οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και εταίροι θα απαντήσουν αποφασιστικά εάν η Ρωσία εισβάλλει περαιτέρω στην Ουκρανία”. Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε επίσης τον Ζελένσκι πως στις επικείμενες συνομιλίες με τη Ρωσία θα ισχύσει το δόγμα “τίποτε για εσάς χωρίς εσάς”,  δηλαδή δεν θα υπάρξουν δεσμεύσεις και αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ουκρανικής ηγεσίας.

Συνεχίζεται για 14 ημέρες η ανάστροφη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στον αγωγό Yamal-Europe. Οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου από την Gazprom συνεχίζουν να έχουν ανάστροφη πορεία στον αγωγό Yamal-Europe από τη Γερμανία προς την Πολωνία, σύμφωνα με τον γερμανικό διαχειριστή Gascade. Ο ανάστροφος όγκος φυσικού αερίου έφτασε τα 9,9 εκατομμύρια κιλοβατώρες το πρωί της Τρίτης στον σταθμό μέτρησης Μάλνοβ στα σύνορα Γερμανίας-Πολωνίας.

Στην Ουκρανία ο Μπορέλ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκέπτεται την Τρίτη και την Τετάρτη την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να μεταφέρει στους Ουκρανούς την αλληλεγγύη της ΕΕ αλλά και να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη στο Ντονμπάς.

Επίσκεψη του Σολτς στη Μόσχα εντός του Ιανουαρίου. Την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Καγκελάριος της Γερμανίας. Όπως δήλωσε ο Όλαφ Σολτς θέλει να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να υπάρξει μια “κανούργια αρχή“. Την Ουάσινγκτον θα επισκεφθεί την Τετάρτη η Αναλένα Μπέρμποκ για συνομιλίες με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συζητηθεί και το ζήτημα της Ρωσίας, της Ουκρανίας και ο αγωγός Nord Stream 2.

Η Λιθουανία επέστρεψε στο Ιράκ 100 μετανάστες. Η Κυβέρνηση της Λιθουανίας επέστρεψε την Κυριακή με μισθωμένη πτήση 98 Ιρακινούς μετανάστες πίσω στο Ιράκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι μετανάστες είχαν εισέλθει στη χώρα παράνομα από τη Λευκορωσία και δέχθηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα με δική τους απόφαση.

Διαδηλώσεις στο Καζακστάν κατά των αυξήσεων στα καύσιμα. Για δεύτερη ημέρα διαδήλωσαν τη Δευτέρα εκατοντάδες πολίτες στην επαρχία Μανγκιστάου και σε άλλες πόλεις κατά των αυξήσεων στο φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί κατά περίπου 100% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Ο Πρόεδρος Κάσιμ-Ζόμαρτ Τοκάγιεφ προειδοποίησε τους πολίτες να μην παραβαίνουν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, ενώ η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα για να “ρυθμισθεί η τιμή” του φυσικού αερίου.