“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 5 Ιανουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Έκρυθμη η κατάσταση στο Καζακστάν, μαζικές διαδηλώσεις. Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που κατέκλυσαν τις μεγαλύτερες πόλεις του Καζακστάν την Τρίτη, συνεχίζοντας για τρίτη ημέρα τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της αύξησης των τιμών της ενέργειας, και ειδικά του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο Πρόεδρος της χώρας Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα και ζήτησε τον τερατισμό των διαδηλώσεων και την αποφυγή επιθέσεων σε κυβερνητικά κτίρια. “Η Κυβέρνηση δεν θα καταρρεύσει, αλλά χρειαζόμαστε αμοιβαία εμπιστοσύνη και διάλογο αντί για αντιπαραθέσεις”, ανέφερε ο Τοκάεφ. Οι δυνάμες ασφαλείας έκαναν χρήση χειροβομβίδων λάμψης και κρότου στο Αλμάτι για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ενώ προχώρησαν και σημαντικό αριθμό συλλήψεων [όπως φαίνεται και σε βίντεο του RFE/RL]. Η Κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη το Αλμάτι και την επαρχία Μανγκιστάου.

Εντατικές διαβουλεύσεις της Δύσης ενόψει των συνομιλιών με τη Ρωσία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος βρίσκονται σε πυρετό διαβουλεύσεων με τους Δυτικούς συμμάχους ενόψει της έναρξης των συνομιλιών με τη Ρωσία τη Δευτέρα στη Γενεύη. Ο Άντονι Μπλίνκεν υποδέχεται σήμερα στην Ουάσινγκτον τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανναλένα Μπέρμποκ, ενώ η Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, η οποία θα ηγείται της αμερικανικής αποστολής στις συνομιλίες, είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια. Το NATO ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας για το θέμα της Ρωσίας και την κατάσταση στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος του Munich Security Conference Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ δήλωσε στο CNBC πως ένα ισχυρό χαρτί κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας αποτελεί ο αγωγός Nord Stream 2.

Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται να αμυνθούν σε ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας. Ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ, το NATO και τη Ρωσία για να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος στην Ουκρανία, οι Ουκρανοί ετοιμάζονται πυρετωδώς για το ενδεχόμενο πολεμικής αναμέτρησης στα ανατολικά της χώρας.

Σκληρή κριτική των ΗΠΑ στο κυβερνών κόμμα της Γεωργίας. Με μια αυστηρή ανακοίνωση-δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Τυφλίδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν δριμεία κριτική στην πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του κυβερνητικού κόμματος “Γεωργιανό Όραμα”, με την οποία ουσιαστικά καταργείται η ανεξαρτησία του Επιθεωρητή του Κράτους. Με τον νέο νόμο υπονομεύεται η λογοδοσία της Κυβέρνησης, η ανεξαρτησία των δικαστών και συνολικά η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, αναφέρει η ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ.