“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 17 Ιανουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Συνεχίζεται το αδιέξοδο στην κρίση Δύσης-Ρωσίας. Δεν διαφαίνεται διέξοδος στη σοβαρότατη κρίση ασφάλειας μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, μετά από μια εβδομάδα συνεχών επαφών και συναντήσεων στη Γενεύη, τις Βρυξέλλες και τη Βιέννη, και ενώ υπάρχουν ενδείξεις ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων πέριξ της Ουκρανίας. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για κάθε έκβαση της κρίσης με τη Ρωσία. Βρετανός Υπουργός Άμυνας: Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει συνέπειες εάν εισβάλει στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ δήλωσε την Κυριακή στο CNN πως οι ΗΠΑ και η Ρωσία βρίσκονται σε διαφορετικό μήκος κύματος στις διαπραγματεύσεις, και πως η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία είναι αναγκαία λόγω της “πολύ έντονης κατάστασης και του έντονα μη φιλικού περιβάλλοντος” με το NATO.

Ουκρανία: Η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση. Τη Μόσχα κατηγόρησε η ουκρανική Κυβέρνηση για τη μαζική κυβερνοεπίθεση που δέχθηκαν κυβερνητικοί οργανισμοί και Υπουργεία της Ουκρανίας την Παρασκευή. Η Microsoft εξέτασε την κυβερνοεπίθεση και ανακοίνωσε ότι οι χάκερς εγκατέστησαν επικίνδυνο malware στα ουκρανικά κρατικά δίκτυα.

Επιστρέφει στην Ουκρανία ο Ποροσένκο. Ο τέως Πρόεδρος της Ουκρανίας δηλώνει αποφασισμένος να αντιμετωπίσει την ουκρανική δικαιοσύνη επιστρέφοντας στο Κίεβο, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για εσχάτη προδοσία και διαφθορά.

Ιράκ: Σχεδόν 4.000 μετανάστες έχουν επιστρέψει από τη Λευκορωσία. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν ανακοίνωσε την Κυριακή σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, ότι η ιρακινή Κυβέρνηση έχει οργανώσει από τα τέλη Νοεμβρίου 10 ειδικές πτήσεις επαναπατρισμών Ιρακινών μεταναστών από το Μινσκ στη Βαγδάτη, ενώ συνολικά έχουν επιστρέψει 3.817 μετανάστες από τη Λευκορωσία και 112 από τη Λιθουανία.