“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 22 Ιανουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Προσπάθειες αποκλιμάκωσης από Μπλίνκεν και Λαβρόφ, αλλά η Μόσχα στέλνει νέα στρατεύματα. Οι Υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έδειξαν διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης κατά τη συνάντησή τους στη Γενεύη, αλλά η ρωσική Κυβέρνηση εξακολουθεί να ενισχύει τα στρατεύματά της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η αποστροφή του Τζο Μπάιντεν για την πιθανότητα ‘μικρής εισβολής’ της Ρωσίας έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις. Η Γερμανία δεν δίνει άδεια στην Εσθονία να στείλει γερμανικά πυροβόλα 122 χιλιοστών στην Ουκρανία, ενώ το Βερολίνο ισχυρίζεται ότι η στάση του αποτελεί πάγια πρακτική. Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία αποστέλλουν αμερικανικά αμυντικά συστήματα στην Ουκρανία με άδεια της Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την προληπτική εκκένωση των οικογενειών της διπλωματικής αποστολής στην Ουκρανία.

Ζελένσκι: Η Ρωσία μπορεί να καταλάβει το Χάρκοβο με πρόσχημα την προστασία των ρωσόφωνων. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε σε συνέντευξή του στη Washington Post πως η Μόσχα μπορεί να επικαλεστεί την προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού για να εισβάλει και να καταλάβει το Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία. “Αυτό όμως θα οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας πόλεμο”, τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πρόσθεσε πως εάν η Ουκρανία εγκαταληφθεί μόνη της σε έναν πιθανό πόλεμο, αυτό θα ήταν ένα σημαντικό λάθος για ολόκληρο τον κόσμο. Ο Ουκρανός Πρόεδρος επισκέφθηκε την Παρασκευή την Πολωνία, όπου ο Πολωνός Πρόεδρος δήλωσε πως η Βαρσοβία αντιτίθεται σε παραχωρήσεις στη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ διώκουν 4 Λευκορώσους αξιωματούχους για αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair. Οι εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης άσκησαν ποινική δίωξη για αεροπειρατεία κατά τεσσάρων Λευκορώσων αξιωματούχων σε σχέση με την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ της πτήσης FR4978 της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους στις 23 Μαΐου 2021.

Τοκάγιεφ: Οι ταραχές στο Καζακστάν πυροδοτήθηκαν από το χάσμα πλουσίων και φτωχών. Ο Πρόεδρος του Καζακστάν απέδωσε την κλιμάκωση των πρόσφατων ταραχών στις οικονομικές ανισότητες στη χώρα. Δημοσιογραφική έρευνα του OCCRP αποκαλύπτει την τεράστια περιουσία του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, την οποία ελέγχει μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέρχεται στο Αφγανιστάν. Η ΕΕ θα αποστείλει “μια ελάχιστη” αντιπροσωπεία στο Αφγανιστάν για διεκπεραίωση ανθρωπιστικών υποθέσεων, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος της Κομισιόν. Καμία άλλη δυτική χώρα ή οργανισμός δεν έχει εκπροσώπηση στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.