“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 2 Φεβρουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Λαύρος ο Πούτιν κατά της Δύσης, άτυπη συμμαχία με τον Όρμπαν. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας υποδέχθηκε τον Βίκτορ Όρμπαν στο Κρεμλίνο την Τρίτη και στην κοινή συνέντευξη Τύπου εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της Δύσης, ενώ φαίνεται να επιτυγχάνει ρήγμα στο NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση με όχημα την Ουγγαρία. Σχεδόν χλευαστικές οι απαντήσεις της αμερικανικής Κυβέρνησης στις δηλώσεις Πούτιν, αν και αφήνουν ακόμη ανοικτό το παράθυρο της διπλωματίας. Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο: “Ξεκάθαρος και προφανής ο κίνδυνος” άμεσης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πως ο Πούτιν ανέστησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που είχαν περιέλθει σε παρακμή μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Ρεπορτάζ της Wall Street Journal. Πάνω από 2.000 Ρώσοι διανοούμενοι και ακτιβιστές υπέγραψαν κοινή δήλωση όπου καλούν τον Πούτιν να μην ξεκινήσει έναν “ανήθικο, ανεύθυνο και εγκληματικό πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία”.

Ζελένσκι: “Ο πόλεμος δεν θα είναι μόνο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας”. Ο Ουκρανός Πρόεδρος μιλώντας την Τρίτη στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό Πρωθυπουργό δήλωσε πως εάν υπάρξει πόλεμος στην Ουκρανία, αυτός δεν θα περιοριστεί μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας, αλλά “θα είναι ένας πανευρωπαϊκός πόλεμος”. “Οι Ουκρανοί θα αντισταθούμε μέχρι τέλους”, τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι Ουκρανοί πολίτες συνεχίζουν να προετοιμάζονται για την περίπτωση πολέμου, και εκπαιδεύονται σε συνθήκες αντάρτικου πόλεων. Δεν καταγράφηκαν παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Ντονμπάς την Τρίτη. Πολωνός Πρωθυπουργός: NATO και ΕΕ πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία. Το να είσαι γείτονας με τη Ρωσία είναι σαν να ζεις δίπλα σε ηφαίστειο. Καταργείται η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στην Ουκρανία από τον Ιανουάριο 2024, στα πλαίσια μετάβασης σε επαγγελματικό στρατό.

Απειλές Πούτιν για κλείσιμο της ενεργειακής στρόφιγγας στην ΕΕ και το 2022. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξής του με τον Βίκτορ Όρμπαν, ο Ρώσος Πρόεδρος απείλησε ανοικτά την Ευρωπαϊκή Ένωση με “επιπρόσθετα προβλήματα στην παροχή ενέργειας” και την νέα χρονιά, ενώ διαβεβαίωσε τον Ούγγρο Πρωθυπουργό ότι η Ουγγαρία θα έχει ειδική μεταχείριση από τη Ρωσία.

Σε οριακό σημείο η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν, γονείς αναγκάζονται να πουλήσουν τα παιδιά τους. Οι μισοί τουλάχιστον Αφγανοί πολίτες δεν έχουν χρήματα να ταΐσουν τις οικογένειες, ενώ αρκετοί γονείς πουλούν τα παιδιά τους για να μπορέσουν να ζήσουν. Δραματικά τα στοιχεία στην έκθεση της UNICEF.