ΕΕ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητη

Από το Kappa Newsdesk

Κατηγορηματική δήλωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τις οποίες η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών του Αιγαίου με πρόφαση τη “στρατιωτικοποίησή” τους από την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ένωσης Πέτερ Στάνο ξεκαθάρισε με δήλωσή του πως “η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη”.

Ολόκληρη η δήλωση του εκπροσώπου της ΕΕ έχει ως εξής:

Τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συνέντευξη, που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, είναι αντιπαραγωγικά και έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες ζητούνται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 23 Μαρτίου και τις 24~25 Ιουνίου 2021.

Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη. Η Τουρκία θα πρέπει να το σεβαστεί, να απέχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες ως προς αυτό, να δεσμευτεί απερίφραστα σε σχέσεις καλής γειτονίας και να εργαστεί για την ειρηνική επίλυση τυχόν διαφορών. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.