“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 14 Φεβρουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

“Καμία ριζική αλλαγή” – “Υψηλή πιθανότητα” εισβολής της Ρωσίας. Συνεχίζεται με αμείωτη ρυθμό η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης γύρω από την Ουκρανία. Δεν απέδωσε αποτελέσματα η διάρκειας μίας ώρας τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σαββατοκύριακο ο Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για το ζήτημα της Ουκρανίας, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ούτε στη συνομιλία του Μακρόν με τον Ρώσο Πρόεδρο υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά όπως μεταφέρουν Γάλλοι αξιωματούχοι, από όσα είπε ο Πούτιν στο Γάλλο Πρόεδρο δεν προέκυψαν ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για εισβολή. Παράλληλα όμως, ο Μακρόν διευκρίνησε στο Ρώσο ηγέτη ότι εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, τότε θα αναιρεθεί η Ιδρυτική Πράξη NATO-Ρωσίας του 1997 και η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα εγκαταστήσει στρατηγικά όπλα στην Ανατολική Ευρώπη. Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Ζελένσκι. “Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της συνέχισης των διπλωματικών προσπαθειών παράλληλα με τα μέτρα αποτροπής”. Επικοινωνία Μακρόν-Σολτς ενόψει της επίσκεψης του Γερμανού Καγκελάριου σε Κίεβο και Μόσχα. Ρώσος πρέσβης στη Βρετανία: Δεν δίνουμε δεκάρα για τις κυρώσεις της Δύσης. Ποιά θα μπορούσε να είναι τα ρωσικά αντίμετρα σε τυχόν κυρώσεις από τη Δύση.

Ουκρανία: Ψυχραιμία και εγρήγορση. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συστήνει ψυχραιμία στο ζήτημα των ρωσικών πιέσεων και ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν εγγυήσεις για την ακεραιότητα της χώρας, επιπλέον οικονομική βοήθεια και προηγμένης τεχνολογίας οπλικά συστήματα. Η Ρωσία δεν απάντησε στην ενεργοποίηση του Εγγράφου της Βιέννης από την Ουκρανία και τις Βαλτικές Χώρες, και ο Ουκρανός ΥπΕξ ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τη Μόσχα στις επόμενες 48 ώρες. Διακόπτουν τις πτήσεις προς την Ουκρανία διάφορες αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες σταματούν να καλύπτουν την επικράτεια της Ουκρανίας στα συμβόλαιά τους. Δυσαρέσκεια στην Ουκρανία. Ψύχραιμοι αλλά έτοιμοι να πολεμήσουν οι πολίτες της Ουκρανίας.

Μαζική διαδήλωση στο Άλματι του Καζακστάν – Ποινική έρευνα για βασανισμούς και θανάτους. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Άλματι του Καζακστάν για να τιμήσουν τους νεκρούς των αιματηρών διαδηλώσεων του Ιανουαρίου, να ζητήσουν “δικαιοσύνη” και “ελευθερία” και την δίωξη του Προέδρου Τοκάγιεφ. Η Γενική Εισαγγελία του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι έχει ενεργοποιήσει ποινική έρευνα για 170 υποθέσεις βασανισμών και δολοφονιών στη διάρκεια των διαδηλώσεων του Ιανουαρίου.

Ένταση για τα δεσμευμένα κεφάλαια του Αφγανιστάν. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποδέσμευσε 7 δισεκατομμύρια δολλάρια από τα δεσμευμένα κεφάλαια του Αφγανιστάν στις ΗΠΑ, τα οποία θα μοιραστούν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για παροχή βοήθειας στο Αφγανιστάν, αλλά και στους συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου. Αντίδραση από τον Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος έκανε λόγο για βαρβαρότητα κατά του αφγανικού λαού. Φήμες ότι ο Ασράφ Γκάνι βρίσκεται σε συνεννόηση με τους Ταλιμπάν για την επιστροφή του στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν 4 ακτιβίστριες που είχαν συλληφθεί σε διαδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών.