Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Έμφαση στη θετική ατζέντα

Από το Kappa Newsdesk

Θετικά αποτιμούν οι δύο πλευρές τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ανεπίσημου γεύματος στην έπαυλη Βαχιντετίν στην Κωνσταντινούπολη το μεσημέρι της Κυριακής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως τέθηκαν τα θεμέλια για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ η τουρκική Προεδρία ανακοίνωσε πως ο Ερντογάν εξακολουθεί να πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος στα “προβλήματα” του Αιγαίου.

Η συνάντηση διήρκησε δύο ώρες και φαίνεται πως διεξήχθη σε θετικό κλίμα, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος συνόδευσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό μέχρι την έξοδο της έπαυλης Βαχιντετίν, όπου τον αποχαιρέτισε εγκάρδια όπως κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, αποτυπώθηκε η συναντίληψη ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στις δύο χώρες και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να προστίθενται προβλήματα και εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτές, που μας είχε συνηθίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκία, αλλά αντιθέτως να εμπεδωθεί σταθερότητα στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

“Ηπιότεροι οι τόνοι της τουρκικής πλευράς”

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για πολύ καλό κλίμα σημειώνοντας ότι ύστερα από πολύ καιρό οι δύο ηγέτες συνομίλησαν ως σύμμαχοι έναντι των προκλήσεων ασφαλείας, που αναδύονται στο φόντο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων, ελέω του πολέμου στην Ουκρανία. Συμφώνησαν μάλιστα, να υπάρξει εφ’ εξής καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στις δύο όχθες του Αιγαίου σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναίνεσε στην πραγματοποίηση τον επόμενο μήνα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και εφ’ όσον ευοδώσουν οι προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί το προσεχές Φθινόπωρο στην χώρα μας το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. Βάσει των ίδιων κυβερνητικών πηγών, Μητσοτάκης και Ερντογάν επανέλαβαν μεν τις πάγιες θέσεις των δύο πλευρών στα διμερή ζητήματα, ωστόσο οι τόνοι από την τουρκική πλευρά ήταν ηπιότεροι εν συγκρίσει με τη ρητορική που υιοθετεί η ‘Αγκυρα τους τελευταίους μήνες. Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι δύο ηγέτες προτίμησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να δώσουν έμφαση στην θετική ατζέντα και την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Ανώτερη κυβερνητική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ εκτιμά πως η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί θεμέλιο για μία καλύτερη εποχή στις σχέσεις των δύο κρατών.

Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όμως στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο φάνηκε θετικός ως προς τις προοπτικές βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Συγκεκριμένα ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε: “Ήταν μία συνάντηση που έγινε πρέπει να σας πω σε καλό κλίμα. Ελπίζω ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτή την εποχή, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν. Προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, δώσαμε, όμως, έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της οικονομίας όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες. Kαι εφόσον όλα πάνε καλά πιστεύω ότι θα μπορούμε να συγκαλέσουμε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα πια, -είναι η σειρά μας να το διοργανώσουμε- με το καλό το φθινόπωρο. Οπότε νομίζω ότι ήταν μία ευκαιρία για μία πολύ ανοιχτή, πολύ ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια. Είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες διαφορές οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις”.

Ερντογάν: Μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στα “προβλήματα” του Αιγαίου

Και η τουρκική πλευρά αποτίμησε θετικά τη συνάντηση, και με ανακοίνωσή της η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας ανέφερε πως η συνάντηση επικεντρώθηκε στα αμοιβαία και περιφερειακά οφέλη από την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, “με εστίαση στη θετική ατζέντα”. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι “παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις”. Ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να δήλωσε στον Έλληνα ηγέτη πως “διατηρεί την πεποίθησή του ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο. Πρόσθεσε επίσης ότι ”τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν ειλικρινή και έντιμο διάλογο” και ότι ”ως γείτονες, οι δύο χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης”.

Συντονισμός για τον επεγκλωβισμό Ελλήνων και Τούρκων πολιτών από την Ουκρανία

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου που επικαλείται το ΑΠΕ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία, με τον Τούρκο Πρόεδρο μάλιστα να λέει στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι κατόπιν ενεργειών της ‘Αγκυρας φυγαδεύτηκε Ελληνίδα από την Χερσώνα.

Δείτε εδώ το βίντεο από το γεύμα Μητσοτάκη-Ερντογάν: