Απειλές από Οκτάι, βολές κατά Μητσοτάκη από Αλτούν και προαναγγελία πρόκλησης στο NATO

Από το Kappa Newsdesk

Συντονισμένη επικοινωνιακή κίνηση από την τουρκική ηγεσία απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα ενόψει της Συνόδου του NATO που ξεκινά την Τρίτη στη Μαδρίτη, με απειλητικές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, βολές κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού με ταυτόχρονη πρόταση “φιλίας” από τον διευθυντή επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου Φαχρετίν Αλτούν, και προαναγγελία πρόκλησης ζητήματος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου από τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Οκτάι: Συμμορφωθείτε, αλλιώς θα θέσουμε ζήτημα κυριαρχίας των νησιών και “όπου φτάσει”

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος σε συνέντευξή του στη Milliyet δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα σιωπήσει στην “ακραία” στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, και απείλησε πως αν η Ελλάδα δεν “συμμορφωθεί”, τότε η Τουρκία θα αμφισβητήσει την κυριότητα των νησιών, “όπου και να φτάσει αυτή η αμφισβήτηση”. Ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως η Τουρκία “δεν μπορεί να δεχθεί” τις θέσεις της Ελλάδας για τον εναέριο χώρο και την αιγιαλίτιδα ζώνη, και απείλησε πως η Τουρκία “έχει κάνει υπομονή 100 χρόνια” απέναντι στην Ελλάδα. “Η Λωζάνη απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση” και η Ελλάδα δεν μπορεί να ερμηνεύει τις διεθνείς συμφωνίες ανάλογα με τα δικά της συμφέροντα και να αναμένει ότι η Τουρκία θα συμφωνήσει με αυτό. Κάλεσε δε την Ελλάδα να φερθεί σύμφωνα με τους κανόνες της καλής γειτονίας και να μην επιζητά τη βοήθεια τρίτων, διότι “αυτοί είναι οι πρώτοι που θα την εγκαταλείψουν αύριο όταν θα υπάρξει πρόβλημα”. Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε επίσης ότι “δεν είναι εφικτή η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη χωρίς την Τουρκία” και πως η τουρκική Κυβέρνηση συζητά για αυτό το ζήτημα με το Ισραήλ και άλλα κράτη της περιοχής.

Αλτούν: Βολές κατά Μητσοτάκη αλλά και “χείρα φιλίας”

Κατηγορίες προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και “χείρα φιλίας” προς την Ελλάδα τείνει ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν με άρθρο του στο Al Jazeera, αναφέροντας πως η Τουρκία είναι δεσμευμένη στην εξεύρεση λύσεων μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου, “παρά τις πολυάριθμες ανεύθυνες κινήσεις της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας”. Ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως “η Ελλάδα κλιμακώνει συχνά τις εντάσεις προβάλλοντας αδικαιολόγητους ισχυρισμούς αντίθετους με το διεθνές δίκαιο ή διαδίδοντας προπαγάνδα ή ασκώντας πίεση κατά της Τουρκίας σε διεθνείς οργανισμούς”. Κατηγόρησε δε εμμέσως τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί την Τουρκία ως εύκολο στόχο για να αποσπάσει την προσοχή από τις “στρατηγικές του αποτυχίες” και να κερδίσει πολιτική υποστήριξη εντός της χώρας του. “Τονίζουμε για άλλη μια φορά στη σύμμαχο και γείτονά μας στο ΝΑΤΟ, ότι αυτές οι προσεγγίσεις αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω στρατηγικές αποτυχίες. Η συνεχής κλιμάκωση της εχθρότητας στο Αιγαίο δεν εξυπηρετεί κανένα όφελος. Το κόστος αυτής της έντασης αυξάνεται συνεχώς για τον επιτιθέμενο”, ανέφερε ο Αλτούν.

Ο στενός συνεργάτης του Προέδρου Ερντογάν κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι “προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το αμερικανικό Κονγκρέσο ως πλατφόρμα για να επιτεθεί στην Τουρκία και να ασκήσει πίεση εναντίον των τουρκικών εθνικών συμφερόντων και των δεσμών της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες“. Ανέφερε δε πως “η προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν οι διαφωνίες ανάμεσα στην Τουρκία, τις ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης για να προωθηθούν τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας είναι μια πολιτική χωρίς προνοητικότητα” και πως αυτό δεν εξυπηρετεί ούτε τα ελληνικά συμφέροντα ούτε την ειρήνη στην περιοχή μακροπρόθεσμα.

“Η τουρκική κοινωνία, όπως και μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, θέλει να ζήσουμε ειρηνικά και αρμονικά στην περιοχή”, αναφέρει ο Τούρκος αξιωματούχος, δηλώνοντας πως “η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη σε διπλωματικές λύσεις και λύσεις που βασίζονται στον διάλογο”, αλλά “η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα ανεξάρτητα από το κόστος”. “Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα επιλέξει να συνεργαστεί με την Τουρκία για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή”, σημειώνει ο Αλτούν προσθέτοντας πως “υπάρχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές μεταξύ των πολιτισμών, των παραδόσεων και των κοινωνιών της Τουρκίας και της Ελλάδας”. “Ο κόσμος δεν θέλει το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος να μετατραπούν σε μια άλλη ζώνη σύγκρουσης σε μια εποχή που η ευρωπαϊκή ήπειρος, η Μαύρη Θάλασσα και η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζουν δομικές αλλαγές και απειλές για την ασφάλεια”. “Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η νηφαλιότητα στην Ελλάδα και ότι οι Έλληνες πολιτικοί θα επιλέξουν να συνεργαστούν με την Τουρκία για να επιτύχουν διαρκή ειρήνη στην περιοχή. Το να κάνουν διαφορετικά θα ήταν μια μεγάλη στρατηγική αποτυχία για αυτούς”, καταλήγει ο στενός συνεργάτης του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Yeni Safak: O Ερντογάν θα θέσει στο NATO το ζήτημα των νησιών του Αιγαίου

Δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα θέσει στη Σύνοδο της Βορειατλαντικής Συμμαχίας μια σειρά από ζητήματα τουρκικού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων ζήτημα “παράνομης κατοχής” νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα και της “παράνομης στρατιωτικοποίησής” τους. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται επίσης να θέσει τα ζητήματα του πολέμου στην Ουκρανία, την επισιτιστική κρίση, την ενεργειακή κρίση, την επιχείρηση που σχεδιάζει η Τουρκία στη Συρία, καθώς και το βασικό ζήτημα της ατζέντας της Συνόδου που είναι οι αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Διπλωματικές πηγές της Συμμαχίας ανέφεραν πάντως πως δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να θέσει ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτημα νησιών του Αιγαίου κατά τη διάρκεια της Συνόδου και πως πιθανώς να το θίξει σε διμερείς επαφές που θα έχει με συμμαχικούς ηγέτες στα περιθώρια της Συνόδου.