Σε καθεστώς χρεοκοπίας η Ρωσία — Αθέτισε πληρωμή τοκοχρεολυσίου $100 εκατομμυρίων

Από το Kappa Newsdesk

Η Ρωσία περιήλθε σε καθεστώς χρεοκοπίας στο εξωτερικό της χρέος μετά την αδυναμία πληρωμής τοκοχρεολυσίου ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με τη σχετική διορία να έχει λήξει τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Πρόκειται για την πρώτη χρεοκοπία της Ρωσίας σε εξωτερικό χρέος μετά το 1918, όταν ο νέος τότε ηγέτης της χώρας Βλαντίμιρ Λένιν αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Η Ρωσία διαθέτει τα χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και είναι πρόθυμη να πληρώσει, αλλά οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι χώρες της Δύσης κατέστησαν αδύνατη την καταβολή των πληρωμών στους διεθνείς πιστωτές. Λόγω των κυρώσεων έχει μπλοκαριστεί η πρόσβαση της χώρας στα διεθνή τραπεζικά δίκτυα που επεξεργάζονται πληρωμές από τη Ρωσία σε επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ χαρακτήρισε την κατάσταση “φάρσα”.

Η πληρωμή του τοκοχρεολυσίου ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων έπρεπε να καταβληθεί στις 27 Μαΐου. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι τα χρήματα στάλθηκαν στην Euroclear, μια Τράπεζα που στη συνέχεια θα διανείμει την πληρωμή στους επενδυτές. Αλλά αυτή η πληρωμή έχει μπλοκάρει εκεί, σύμφωνα με το Bloomberg News, και οι πιστωτές δεν την έχουν λάβει. Τα χρήματα δεν καταβλήθηκαν εντός 30 ημερών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας, δηλαδή το βράδυ της Κυριακής, και έτσι πλέον θεωρείται χρεοκοπία (defeault). Η Euroclear δεν απάντησε εάν η πληρωμή είχε μπλοκαριστεί, αλλά δήλωσε ότι τηρεί όλες τις κυρώσεις.

Η χρεοκοπία φαινόταν αναπόφευκτη από τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να μην ανανεώσει την ειδική εξαίρεση στους κανόνες κυρώσεων που επιτρέπουν στους επενδυτές να λαμβάνουν πληρωμές τόκων από τη Ρωσία, η οποία έληξε στις 25 Μαΐου.

Η τελευταία οποιουδήποτε είδους χρεοκοπία της Ρωσίας ήταν το 1998, όταν η χώρα συγκλονιζόταν από την κρίση του ρουβλίου κατά τη διάρκεια του χαοτικού τέλους του καθεστώτος του Μπόρις Γέλτσιν. Εκείνη την εποχή η Μόσχα απέτυχε να τηρήσει τις πληρωμές για τα εγχώρια ομόλογά της, αλλά κατάφερε να μην αθετήσει το εξωτερικό της χρέος.