Πιέσεις προς τον Ερντογάν για ένταξη της Σουηδίας στο NATO με φόντο τα F-16

Από το Kappa Newsdesk

Λίγες ώρες μόνο μετά την επιβεβαίωση της επανεκλογής του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Προεδρία της Τουρκίας ξεκίνησαν οι πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της Δύσης για την άρση του βέτο της Άγκυρας στην εισδοχή της Σουηδίας στο NATO.

Ο Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε το απόγευμα της Δευτέρας στον Τούρκο Πρόεδρο για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του, αλλά δεν παρέλειψε να του υπενθυμίσει ότι “θέλουμε συμφωνία για τη Σουηδία, γι αυτό ας το ολοκληρώσουμε.” Ο Ερντογάν από την πλευρά του είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο πως η Τουρκία επιθυμεί συμφωνία για την αγορά και εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 και ο Μπάιντεν του απάντησε πως θα επανέλθουν σε νέα συνομιλία για τα δύο ζητήματα.

Μπλίνκεν: Να λήξει το θέμα της Σουηδίας μέσα τις επόμενες εβδομάδες

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών ήταν ακόμη πιο συγκεκριμένος και πιεστικός προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σουηδό Πρωθυπουργό στη πόλη Λουλέα της Σουηδίας το βράδυ της Τρίτης. Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως η Ουάσιγκτον πρόκειται να συνεχίσει να εργάζεται για να ολοκληρώσει την ένταξη της Σουηδίας πριν από τη σύνοδο κορυφής του NATO στα μέσα Ιουλίου. “Πιστεύουμε ότι η στιγμή είναι τώρα και δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσουμε”, είπε ο Αμερικανός διπλωμτάτης. “Η Τουρκία έχει εκφράσει κάποιες σοβαρές και εύλογες ανησυχίες. Η Σουηδία και η Φινλανδία αντιμετώπισαν αυτές τις ανησυχίες.” “Ανυπομονούμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία μέσα τις επόμενες εβδομάδες. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι μπορεί να συμβεί, και πρέπει να συμβεί και αναμένουμε να συμβεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν.

Προηγουμένως ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν επισήμανε στον Τσαβούσογλου την ισχυρή του πεποίθηση πως η Σουηδία είναι έτοιμη να ενταχθεί τώρα στη Συμμαχία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον στην πόλη Λουλέα της Σουηδίας [30/5/2023]

Ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου ο Μπλίνκεν για το ζήτημα της πώλησης και εκσυγχρονισμό μαχητικών F-16 για την Τουρκία με την άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη της Σουηδίας, ο Αμερικανός Υπουργός δήλωσε πως πρόκειται για δύο “ξεχωριστά ζητήματα”. “Και τα δύο, ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας, κατά την κρίση μας, για την ευρωπαϊκή ασφάλεια”, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν και εξήγησε πως η Κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει “ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να πάρει τα F-16 ή τις αναβαθμίσεις των F-16, επειδή είναι ένα κρίσιμο μέλος του ΝΑΤΟ, ώστε να διασφαλίσει ότι τα μαχητικά επιχειρούν σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα της Συμμαχίας, και ότι είναι πλήρως διαλειτουργικά με κάθε άλλο σύμμαχο. Αυτό, επίσης, είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, και γι’ αυτό το υποβάλαμε προς εξέταση”.

“Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου συνδέουν τα δύο ζητήματα”

Παράλληλα όμως ο Μπλίνκεν αναγνώρισε ότι υψηλόβαθμα μέλη του Κογκρέσου συνδέουν άμεσα τα δύο ζητήματα. “Είναι εξίσου αλήθεια ότι υπάρχουν μέλη του Κογκρέσου που έχουν ισχυρή άποψη, και ενώ εμείς δεν συνδέουμε τα δύο ζητήματα –όταν λέω εμείς, εννοώ την Κυβέρνηση Μπάιντεν– ορισμένα μέλη του Κογκρέσου τα συνδέουν. Συνδέουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την πρόοδο στα F-16. Το Κογκρέσο είναι ένας πλήρως ισότιμος και ανεξάρτητος κλάδος της Κυβέρνησης. Η γνώμη τους και η ψήφος τους σε οποιεσδήποτε τέτοιες αποφάσεις είναι προφανώς κρίσιμη. Αλλά από τη δική μας οπτική, πιστεύουμε ότι και τα δύο θέματα πρέπει να προχωρήσουν και να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δηλαδή την ένταξη της Σουηδίας και την πρόοδο στο πακέτο των F-16”.

Μενέντεζ: Μόνο αν αλλάξει στάση ο Ερντογάν θα άρω τις αντιρρήσεις μου

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ρωτήθηκε και πάλι την Τρίτη από δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον για το αν η άρση του βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO μπορεί να ξεμπλοκάρει την πώληση των F-16 προς την Άγκυρα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας απάντησε πως “η Σουηδία είναι ένα μόνο μέρος της εξίσωσης. Για ορισμένα μέλη [του Κογκρέσου], μπορεί να είναι ολόκληρη η εξίσωση. Δεν είναι για μένα”.

Ο Μενέντεζ αναφερόταν προφανώς στις πρόσφατες δηλώσεις του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ Μακόλ πως είναι “γενικά ανοικτός” στην πώληση των F-16 στην Τουρκία εάν η Άγκυρα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO και ολοκληρωθεί η συμφωνία πώλησης των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.

Ο Μενέντεζ πρόσθεσε πως θέλει να δει “λιγότερο πολεμική” στάση από τον Ερντογάν απέναντι στους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους γείτονες της Τουρκίας πριν άρει την αντίθεσή του στη συμφωνία για τα F-16. “Τώρα αυτό που είναι σημαντικό είναι πώς θέλει ο Ερντογάν να προχωρήσει στο μέλλον με την Τουρκία. Αν θέλει να αλλάξει πορεία από εκεί που ήταν, ανυπομονώ να το δω αυτό. Εάν είναι τα ίδια ή περισσότερα από τα ίδια με αυτά που έχουμε δει, τότε θα εξακολουθήσω να έχω τις ίδιες θέσεις που είχα και πριν”.

Ορόσημο ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος της Σουηδίας;

Ο Σουηδός Πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου με τον Άντονι Μπλίνκεν πως η Σουηδία ολοκλήρωσε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στην Τουρκία με την νομοθέτηση του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου που τίθεται σε ισχύ αύριο Πέμπτη 1η Ιουνίου. Με τον καινούργιο αυτό νόμο διώκεται πλέον ποινικά η συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Ο Υπουργός Εξωτερικών Τομπίας αναγνώρισε ότι υπήρχε σχετικό κενό στον σουηδικό ποινικό κώδικα και πως με τον νέο νόμο κλείνουν τα όποια κενά και πως η Σουηδία ολοκληρώνει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στη Σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη, καθώς πλέον θα διώκεται ποινικά η διοργάνωση συναντήσεων, η παροχή υλικοτεχνικής ή οικονομικής βοήθειας ή ακόμα και τροφής σε τρομοκρατικές οργανώσεις.