Συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία: Το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά

Από το Kappa Newsdesk

Τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε σήμερα Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, πριν από την τριμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά αλλά και τις προοπτικής ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χριστοδουλίδης: Καθοριστικής σημασίας ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά

Υποδεχόμενος τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε πως θεωρεί “ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι καθοριστικής σημασίας μήνες για το πώς θα εξελιχθούν τα θέματα. Η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, οι συναντήσεις που θα έχουμε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου είναι καθοριστικής σημασίας και είμαστε εδώ για να υπάρξουν τέτοιου είδους εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε θετικά βήματα και στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό”.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως “η επίλυση των διαφορών, η επίλυση των όποιων προβλημάτων, η επίλυση του Κυπριακού είναι πρωταρχικής σημασίας για μας. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου. Αυτό που πολύ ξεκάθαρα μετέφερα και πρόσφατα στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, για να οδηγηθούμε σε επίλυση του Κυπριακού, κάτι που θα έχει οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία και είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με όλους τους γείτονες μας, στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση δεδομένων που θα οδηγούν σε οφέλη για όλους τους λαούς της περιοχής”.

Μητσοτάκης: Αντιμετωπίζω τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως συμφωνεί ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι μήνες κρίσιμοι σε πολλά επίπεδα και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως αντιμετωπίζει τις εξελίξεις “με συγκρατημένη αισιοδοξία”.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως συμφωνεί με την προσέγγισή του Κύπριου Προέδρου πως “είναι πάρα πολύ σημαντικό να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν, στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών” και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα είναι πάντα σταθερή υπέρμαχος αυτής της θέσης.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε πως “και βέβαια οι επόμενοι μήνες είναι σημαντικοί και στα πλαίσια των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αντιμετωπίζω τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία. Το λέω αυτό διότι πράγματι έχουμε και τους τελευταίους μήνες μία μείωση της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα βρεθεί στην Τουρκία αύριο για να έχει πολιτικές συζητήσεις με τον ομόλογό του. “Όμως, απομένει αυτό το καλό κλίμα να έχει, προφανώς, συνέπεια και συνέχεια και αυτό σίγουρα απαιτεί και από την Τουρκία μία αναθεώρηση, θα έλεγα, της επιθετικής στάσης την οποία τήρησε απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια”, πρόσθεσε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη στήριξη την οποία παρείχε στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. “Και εμείς σταθήκαμε στο πλευρό σας. Έτυχε οι φωτιές στην Κύπρο και στην Ελλάδα να μην συμπέσουν χρονικά, οπότε αυτό μας επέτρεψε και εμάς να σας βοηθήσουμε”.

Δείτε εδώ το βίντεο από τη συνάντηση και τις δηλώσεις των δύο ηγετών: