Τριμερής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου: Επιβεβαίωση κοινών στόχων, στο επίκεντρο τα ενεργειακά

Από το Kappa Newsdesk

Η ενεργειακή συνεργασία βρέθηκε στο επίκεντρο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η αγαστή συνεργασία των τριών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, της πολιτικής προστασίας, του περιβάλλοντος, του τουρισμού, της υγείας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και των αποδήμων.

Νετανιάχου: Σε τρεις με έξι μήνες η απόφαση για τη μεταφορά του φυσικού αερίου

Όπως ανέφερε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους το Ισραήλ θα μπορέσει να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη και πως ανάλογες αποφάσεις θα πρέπει να λάβει και η Κύπρος. “Ψάχνουμε τρόπους”, είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, “να συνεργαστούμε σε αυτόν τον τομέα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός των επόμενων τριών με έξι μηνών”. Στις δηλώσεις του ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεγαλόπνοο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των ηλεκτρικών συστημάτων του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν το Ισραήλ να βλέπει πλέον πολύ ζεστά την προοπτική κατασκευής του EuroAsia Interconnector.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι η “φυσική δίοδος” για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Στις δικές του δηλώσεις ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι αν και η Ελλάδα δεν παράγει φυσικό αέριο, αποτελεί την φυσική δίοδο για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Αθήνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τους σχεδιασμούς για εξαγωγή του ισραηλινού και του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δυνατότητα επέκτασης της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου με την συμμετοχή και άλλων χωρών, όπως της Ινδίας. “Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε πιο συστηματικά, τη δυνατότητα πρόσκλησης του Ινδού πρωθυπουργού στο σχήμα μας” στην επόμενη Σύνοδο, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανθεκτική και επιτυχημένη την συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, ενώ αναφέρθηκε σε σειρά άλλων ζητημάτων όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η τεχνολογία, καθώς και η τεχνητή νοημοσύνη. “Εάν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος, αλλά εάν θέλεις να πας μακριά, θα πάμε μαζί. Και εμείς θα πάμε μακριά και μαζί, αλλά και γρήγορα”, κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως προβλέπεται να υπάρξει συνεργασία με το Ισραήλ για την εφαρμογή της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι επαναβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες που έχει αποδειχθεί ότι αντέχει εξαιρετικά στον χρόνο και πρόσθεσε πως στον τομέα της πολιτικής προστασίας υπάρχει στενή συνεργασία, ενώ ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ισραήλ για τη βοήθεια τους για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Χριστοδουλίδης: Πρωταρχικός πυλώνας της συνεργασίας το φυσικό αέριο

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι “αυτή είναι χωρίς αμφιβολία μια δυναμική στρατηγική συμμαχία μεταξύ εταίρων που συμμερίζονται δημοκρατικές αξίες και στόχους και που επενδύουν στο κοινό όραμα της σταθερότητας, της ευημερίας και της ασφάλειας στην περιοχή μας και πέραν αυτής. Η σύγκληση αυτής της Συνάντησης τόσο νωρίς μετά την έναρξη της θητείας μου και τις εκλογές στην Ελλάδα είναι ενδεικτικό των τριμερών μας σχέσεων και της δέσμευσης μας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτή τη δυναμική σχέση”. Πρόσθεσε ότι κατά τις διαβουλεύσεις τους ανασκόπησαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς συνεργασίας, σημειώνοντας ότι έχουν επαναβεβαιώσει την κοινή βούληση για ενδυνάμωση αυτών των τριμερών σχέσεων σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, η ενέργεια, η ασφάλεια, η οικονομία, η Διασπορά, καθως και στον τομέα της αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Σημείωσε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού επιδείχθηκε η δύναμη της φιλίας ανάμεσα στις τρεις χώρες με την αλληλοβοήθεια που παρείχαν στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Για το θέμα της ενέργειας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι “συμφωνήσαμε ότι το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πρωταρχικός πυλώνας συνεργασίας στην περιοχή, ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων γεωγραφικών εξελίξεων και της ενεργειακής ανασφάλειας” που υπαγορεύουν την ανάγκη για αυξημένη διασυνδεσιμότητα και εναλλακτικές ενεργειακές πηγές.

Δείτε εδώ το βίντεο με τις κοινές δηλώσεις των ηγετών Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου:

Δείτε εδώ την κοινή δήλωση Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου: