Από το Kappa Newsdesk
Σε θετικό κλίμα διεξήχθη την Τρίτη στην Άγκυρα η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, η οποία είχε σκοπό να δρομολογήσει την νέα φάση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, μετά και το άτυπο μορατόριουμ που προκλήθηκε μετά τη θετική ανταπόκριση της Ελλάδας στους καταστροφικούς σεισμούς της Τουρκίας τον περασμένο Φεβρουάριο.
Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν συνολικά μαζί με το γεύμα για περισσότερες από τέσσερις ώρες και συζήτησαν για ένα ευρύ φάσμα διμερών θεμάτων, αλλά και για το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Λιβύη και τη Συρία. Διπλωματικές πηγές και στην Αθήνα και στην Άγκυρα κάνουν λόγο για έναν ειλικρινή διάλογο και μια καινούργια φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Στα αποτελέσματα της συνάντησης συγκαταλέγεται η οριστικοποίηση της νέας συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στις 18 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση αυτή χαρακτηρίζεται ως “κομβικό σημείο” για το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου και την πιθανή ή όχι διευθέτηση του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο. Ακολούθως, στις 16 Οκτωβρίου θα εκκινήσει και πάλι ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, με κυβερνητική ευθύνη από ελληνικής πλευράς της Υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου. Το επόμενο στάδιο θα είναι η διοργάνωση μετά από 7 χρόνια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μέχρι το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εκατέρωθεν συναρμοδίων για διάφορους τομείς διμερούς συνεργασίας Υπουργών.
Γεραπετρίτης: Θέλουμε οι σχέσεις μας να εξελιχθούν επί τη βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίησή του ικανοποίησή του για το κλίμα συνεργασίας που “έχουμε καταφέρει” σε λίγους μόλις μήνες να δημιουργηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων Αθήνας και Άγκυρας, και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο “να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν και να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που μας χωρίζουν”. “Πιστεύω ότι συμμεριζόμαστε την ανάγκη να προωθήσουμε περαιτέρω τις οικουμενικές αυτές αξίες και να εδραιώσουμε σχέσεις αγαστής συνύπαρξης και ανεκτικότητας με αμοιβαίο σεβασμό στην ισότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών, καθώς και την μη ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις”, ανέφερε και τόνισε: “Ένα κλίμα το οποίο βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και τον σεβασμό που κρατά ανοιχτό ένα απευθείας δίαυλο επικοινωνίας που επιτρέπει αποκλιμάκωση κρίσεων και τη θέση γερών βάσεων για τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα. Σχέσεις που θέλουμε να εξελιχθούν επί τη βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου και ιδίως του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως κατεξοχήν η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών”.
Φιντάν: Μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα επί τη βάση του διεθνούς δικαίου
Από την πλευρά του ο Χακάν Φιντάν δήλωσε: “Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο με τη γειτονική μας Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στη βάση των κοινών συμφερόντων σε όλους τους τομείς. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σεβασμό των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων”. Ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως με τον Έλληνα ομολόγό του έχουν αξιολογήσει διεξοδικά τα προβλήματα στο πλαίσιο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. “Έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο. Αυτά τα συζητούσαμε και στο παρελθόν στις συμβουλευτικές συνομιλίες. Επικεντρωθήκαμε στην επανέναρξη της διαδικασίας το επόμενο διάστημα και συμφωνήσαμε να εισάγουμε νέες προσεγγίσεις για την επίλυση των προβλημάτων”, ανέφερε.
Ο Χακάν Φιντάν δήλωσε πως στη συνάντηση συζητήθηκε διεξοδικά το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και τόνισε πως το ζήτημα αυτό πρέπει να είναι τομέας συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού και πως οι δύο χώρες δεν θέλουν να δουν και άλλα θύματα στο Αιγαίο. Επισημαίνοντας πως η αναβίωση των καναλιών διαλόγου και οι επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι μια θετική εξέλιξη, ο Τούρκος Υπουργός είπε: “Επιβεβαιώσαμε την αμοιβαία βούλησή μας να συνεχίσουμε έτσι με τον συνάδελφό μου. Επαναλάβαμε την πεποίθησή μας ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των δύο γειτόνων και συμμάχων”.
Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας του Έλληνες μουσουλμάνους “συμπατριώτες”. “Έχουμε εφαρμόσει πολλές θετικές πρακτικές σχετικά με τα προβλήματα των μειονοτήτων στη χώρα μας. Αναμένουμε την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση και για τους συμπατριώτες μας [στην Ελλάδα]. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την αποκατάσταση των οθωμανικών μνημείων. Τονίσαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα”, ανέφερε ο Χακάν Φιντάν.
“Κρίσιμο και αναγκαίο βήμα είναι η άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών”
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε πως “οι θέσεις μας είναι γνωστές. Κρίσιμο και αναγκαίο βήμα είναι η άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών”. Ο Χακάν Φιντάν ανέφερε από την πλευρά του πως “οι απόψεις μας για τη λύση του Κυπριακού είναι σαφείς. Θα συνεχίσουμε να συζητάμε αυτό το θέμα ως οι δύο εγγυήτριες χώρες”.
Δείτε το βίντεο από την κοινή συνέντευξη Τύπου Γιώργου Γεραπετρίτη-Χακάν Φιντάν: