Από το Kappa Newsdesk
Στην επενδυτική βαθμίδα αναβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS MorningStar, κατατάσσοντας το ελληνικό χρέος στην κατηγορία ‛BBB (low)’ με σταθερές προοπτικές. Ο καναδικός οίκος είναι ένας από τους τέσσερεις οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την κατάταξη των κρατικών ομολόγων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Η κατάταξη πλέον της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα διευκολύνει πλέον την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αγορές ελληνικών ομολόγων, χωρίς να χρειάζεται πλέον να κάνει χρήση ειδικών εξαιρέσεων (‛waiver’), ενώ αναμένεται να βοηθήσει στην προέλκυση επενδύσεων από funds που επενδύουν μόνο σε αγορές με επενδυτική βαθμίδα. Σε δεύτερο χρόνο, η αναβάθμιση της αξιολόγησης του ελληνικού χρέους αναμένεται να οδηγήσει και σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών συστημικών Τραπεζών, διευκολύνοντας σημαντικά τη ρευστότητά τους και το κόστος δανεισμού.
DBRS: Η Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική υπευθυνότητα
Σύμφωνα με την DBRS MorningStar, η αναβάθμιση της αξιολόγησης του ελληνικού χρέους βασίζεται στο “εντυπωσιακό ιστορικό” της Ελλάδας, το οποίο καταδεικνύει την προσήλωση των ελληνικών αρχών στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, εξασφαλίζοντας ότι ο δείκτης του δημόσιου χρέους της χώρας θα παραμείνει σε καθοδική τάση.
Όπως αναφέρει η ανάλυση της DBRS MorningStar, τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια δεν εμπόδισαν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,1% του ΑΕΠ το 2022, ενώ αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% στο τρέχον έτος και 2,1% το 2024. Όσον αφορά δε το δημόσιο χρέος, αυτό μειώθηκε κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από τα επίπεδα του 2020, ενώ μόνο εντός του 2022 υποχώρησε κατά 23 πμ., λόγω της δημοσιονομικής αποκατάστασης και της ισχυρής ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ. “Η σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων στα δημοσιονομικά και το δημόσιο χρέος ενισχύεται από την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης της Ελλάδας για την εφαρμογή ενός συνετού φορολογικού σχεδίου, το οποίο τεκμηριώνει την αναβάθμιση της αξιολόγησης”, σημειώνει η DBRS MorningStar.
“Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, σημαντική η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση”
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης σημειώνει επίσης στην ανάλυσή του, πως παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες το 2022, η ελληνική οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 5,9% και με συνεχιζόμενες βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, υποστηριζόμενη από ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και επενδύσεις και ανάκαμψη στον τουριστικό τομέα. Καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP ή “Ελλάδα 2.0”) εξακολουθεί να εφαρμόζεται, οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποτελεούν σημαντική πηγή ανάπτυξης, αν και υπάρχουν εξωτερικοί κίνδυνοι, αναφέρει η DBRS MorningStar. Η βελτιωμένη πιστοληπτική ικανότητα αντικατοπτρίζει επίσης την ενισχυμένη συνεργασία της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της Ευρωζώνης, που έχει ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα να συνεχίζει να επωφελείται από ισχυρές παροχές υποστήριξης και χρηματοδότησης σε περιόδους κρίσεων, ιδίως με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία των ευρωπαϊκών θεσμών που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, σημειώνει επίσης ο οίκος αξιολόγησης. “Οι βελτιώσεις στους τομείς ‛δημοσιονομική διαχείριση και πολιτική’ και ‛δημόσιο χρέος και ρευστότητα’ είναι οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση της αξιολόγησης”, αναφέρει η DBRS MorningStar.
“Θα συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η βοήθεια από την ΕΕ”
Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει επίσης πως η αξιολόγηση ‛BBB (low)’ για την Ελλάδα και η ‛σταθερή’ τάση υποστηρίζονται από την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και από την εφαρμογή προηγούμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας. “Η χώρα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην εκτέλεση του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία συνίσταται σε μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις χωρίς αποκλεισμούς, περιορίζοντας έτσι το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ”. Η DBRS MorningStar θεωρεί ότι οι πόροι της ΕΕ θα συνεχίσουν να παρέχουν κίνητρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την ανάπτυξη των επενδύσεων με κεφάλαια που διοχετεύονται επίσης μέσω του βελτιωμένου τραπεζικού κλάδου. Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει τέλος πως η πιστοληπτική κατάταξη της χώρας επιβαρύνεται από την οικονομική κατάσταση που προκλήθηκε στα χρόνια της παρατεταμένης κρίσης της Ελλάδας, δηλαδή τον πολύ υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους, το υψηλό ακόμη επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.
Χατζηδάκης: Πολύ σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα
Ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε με αφορμή την αναβάθμιση από την DBRS MorningStar:
«Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, σε μια στιγμή που η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα των άνευ προηγουμένου φυσικών καταστροφών και τις οικογένειές τους, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας.
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, ένας από τους τέσσερις διεθνείς οίκους που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνει στην Ελλάδα τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα και με αυτόν τον τρόπο την κατατάσσει σε μια διαφορετική πλέον κατηγορία από πλευράς πιστοληπτικής αξιολόγησης. Το άλμα αυτό δεν ήταν εύκολο, αλλά ούτε και τεχνικού χαρακτήρα. Προϋπέθετε αφενός τη συστηματική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε οικονομικό επίπεδο και η οποία είχε επιβραβευτεί μέχρι τώρα με αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις. Σημαίνει επίσης περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού, περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.
Η ανακοίνωση του οίκου DBRS είναι αρκετά εύγλωττη για να γίνουν πολλά περαιτέρω σχόλια. Μιλάει τόσο για την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σε διαφορετικά επίπεδα (αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, μείωση της ανεργίας, μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ), όσο και για τον συνδυασμό της πολιτικής σταθερότητας με την υπεύθυνη οικονομική πολιτική που δημιουργεί ένα κατάλληλο κλίμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε με σοβαρότητα τις προσπάθειές μας στο επίπεδο της δημοσιονομικής πολιτικής όσο και των διαρθρωτικών αλλαγών, για να πείθουμε τόσο τους οίκους αξιολόγησης, όσο και τις αγορές και τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που αξίζει κανείς να επενδύει και να ανοίγει καινούργιες δουλειές. Το οφείλουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες, το οφείλουμε στην πατρίδα μας».