Φον ντερ Λάιεν: 2,25 δις + 400 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Θεσσαλία

Από το Kappa Newsdesk

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού”, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Τρίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, αναφερόμενη στις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία και ανακοίνωσε πως η Ένωση θα διαθέσει μέχρι 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών και την ανόρθωση των περιοχών που επλήγησαν.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την οδύνη της για τα θύματα και τις καταστροφές στη Θεσσαλία και τόνισε πως “η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού και θέλω η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να γνωρίζουν ότι είμαστε μαζί τους. Η Ένωσή μας είναι μια ένωση αλληλεγγύης”. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ιδιαίτερα, γρήγορη και ευέλικτη ως προς την δρομολόγηση και την εκταμίευση των κονδυλίων. “Θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους της ΕΕ που μπορούν να αναπτυχθούν”, ανέφερε η Ευρωπαία αξιωματούχος και ανακοίνωσε πέντε άξονες χρηματοδότησης για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία.

Οι πέντε άξονες χρηματοδότησης: 2,25 δις + 400 εκατομμύρια

▪ Χρήση κονδυλίων από τα Ταμεία Συνοχής από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, τα οποία δεν έχουν ακόμη δαπανηθεί, και τα οποία διαφορετικά θα χαθούν -πρόκειται λοιπόν για φρέσκα χρήματα- και να διαθέσουμε εμπροσθοβαρώς μέρος των τρεχόντων κονδυλίων συνοχής.
▪ Απορρόφηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+. Αυτά τα κονδύλια θα χάνονταν και μπορούν να εκταμιευθούν φέτος.
▪ Χρήση δύο αχρησιμοποίητων κονδυλίων από το προηγούμενο ελληνικό πρόγραμμα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Κονδύλια επίσης από το τρέχον ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ και από το γεωργικό αποθεματικό για το επόμενο έτος. “Αυτά τα κονδύλια θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να συμβάλουν στην αποκατάσταση των δασικών ή γεωργικών υποδομών”, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
▪ Συνολικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να απορροφήσει έως και 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει ελληνικό αίτημα για στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνήσει στην πρόταση της Κομισιόν για προσαύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Αλληλεγγύης, η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει από εκεί ακόμη 400 εκατομμύρια ευρώ.
▪ Η Ελλάδα θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εάν γίνει νέα αναθεώρηση του πλαισίου. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άφησε να εννοηθεί ότι η Κομισιόν θα επιδείξει “τη μέγιστη δυνατή ευελιξία”, ώστε να εγκριθεί η νέα ανακατεύθυνση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μητσοτάκης: Οι παλιοί “κανόνες του παιχνιδιού” δεν ισχύουν πλέον για αυτό που βιώνουμε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Πρόεδρος της Κομισιόν για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση της Ελλάδας για την αποκατάσταση των καταστροφών και ανέφερε ότι η πυρκαγιά στον Έβρο και η μεσογειακή καταιγίδα Daniel ήταν τα μεγαλύτερα συμβάντα στο είδος τους στην Ευρώπη.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως παρότι η οικονομία της χώρας έχει πολύ καλές επιδόσεις, θα πρέπει “η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει γρήγορα τη μέγιστη δυνατή στήριξη αλλά και τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, να παρουσιάσει καινοτόμες ιδέες για το πώς θα στηρίξει την Ελλάδα άμεσα, αλλά επίσης σε βραχυπρόθεσμο προς μεσοπρόθεσμο ορίζοντα”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πως χρειάζονται ενίσχυση και το Ταμείο Αλληλεγγύης και το Γεωργικό Αποθεματικό, ειδικά λόγω της κλιματικής κρίσης. Πρόσθεσε επίσης πως έχει συσταθεί “μια ειδική ομάδα εργασίας που θα εργαστεί ενδελεχώς για να ξεπεραστεί η παραδοσιακή γραφειοκρατία και να διασφαλιστεί ότι τα όποια χρήματα εκταμιεύονται από την Ευρώπη θα φτάσουν στον τελικό προορισμό τους το συντομότερο δυνατό”.

Διευρυμένες συνομιλίες Υπουργών της Κυβέρνησης με Ευρωπαίους Επιτρόπους

Στις διευρυμένες συνομιλίες έλαβαν μέρος, από την πλευρά της Kυβέρνησης, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετείχαν ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση Γιοχάνες Χαν, ο Επίτροπος αρμόδιος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα Νίκολας Σμιτ, ο Επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι και η Επίτροπος αρμόδια για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ελίζα Φερέιρα.

Δείτε εδώ το βίντεο με τη συνάντηση και τις δηλώσεις Φον ντερ Λάιεν-Μητσοτάκη: